DRET A DECIDIR ELS PARTITS
Efímers Tema del dia 17/10/2014

Jordi Turull: “El 9-N és un pas més, el cim són les plebiscitàries”

i
Antoni Bassas
4 min

BarcelonaSi ERC, ICV i la CUP es desmarquen del nou 9-N, per què he d’acceptar que la solució és bona?

Perquè compleix el mandat del poble de Catalunya i el de les grans mobilitzacions. La presidenta de l’ANC va demanar a Mas que “tregui les urnes”, i és el que fa el Govern. Davant tots els que han dit que “això no es farà”, al final tota aquella gent que vulgui posar un vot dins l’urna per demanar que Catalunya sigui un país independent ho podrà fer.

¿Aquest 9-N produirà un resultat homologable internacionalment?

Amb efectes jurídics, ni aquest ni l’anterior, i això ho sabíem tots. El 9-N dóna una dimensió de quin és l’estat de compromís i de mobilització a favor que Catalunya esdevingui un país independent o no.

Aquesta consulta no tindrà cens i està demanant voluntaris...

Sí que té cens, eh?

Es farà sobre la marxa.

Es farà quan la gent voti, i és un acord amb tots els grups. No hi hauria cap empresa que, amb la suspensió del TC, fes el cens amb el risc de rebre una multa increïble per la llei de protecció de dades. És un acord de tots, perquè ningú tenia una solució alternativa.

Quan el president va firmar el decret, sabia que li quedaven hores.

Sabíem que això s’impugnaria al TC, però podria haver durat més dies i es podrien haver fet molts més preparatius. Davant dels obstacles, vam veure que la voluntat és que la gent pugui votar el 9 de novembre. I jo he sigut en totes les negociacions i em sorprenen coses que passen.

Per exemple?

No hi ha cap resolució que digui que el 9-N s’ha de votar d’acord amb la llei de consultes. Sempre hem parlat de marcs legals existents, perquè sabíem que l’Estat aniria a boicotejar-ho i embarrancar-ho tot.

Si mirem declaracions anteriors, Mas va dir: “Passarem per sobre del TC i de les resolucions del consell de ministres”. No ho han fet.

Hi hem passat per sobre. Podríem haver dit “Parem i esperem que resolgui”, i nosaltres diem que la determinació de votar el 9 de novembre és total i absoluta. En lloc de xocar contra la paret, hem fet una finta. Ara, que l’Estat busqui a partir de quins marcs legals es va fent cadascun dels actes preparatoris. El TC té la llei suspesa, però el Govern està oferint que el 9 de novembre la gent votarà.

Quants requeriments judicials va rebre el Govern per anul·lar la consulta?

A mi no em consta que de moment n’hagi arribat cap.

Aleshores per què va arronsar-se?

Perquè no és un problema d’arronsar-se.

Per ERC, per exemple, sí. Els han dit per què no van més lluny?

Sí, esclar. L’objectiu, al final, quin és? ¿Que la gent voti o la confrontació amb l’Estat? El que ens mou és que la gent pugui votar el 9-N. A mi la gent em diu: “¿Jordi, podrem votar?” No em diuen: “Ostres, que bé, la baralla amb l’Estat”. Hem de començar a aclarir si alguns posen la confrontació amb l’Estat per davant del fet de poder votar.

De fet, ERC va dir que estava molt descontenta amb el resultat però que donaran suport al Govern. ¿És un acte de generositat d’ERC?

No faré cap retret a cap força política, però aquí no estem en una fase de generositat, estem en una fase de compromís. L’última reunió [dilluns passat] va ser absolutament oberta i, quan vam marxar al migdia, el punt d’acord gairebé hi era.

I què va passar?

Tothom es va reunir amb els seus i el que jo no entenc és una reacció que hi va haver a la tarda. Ho sento molt, perquè per exemple Iniciativa plantejava allò de la recollida de...

De firmes a la porta dels col·legis.

Tampoc era a la porta dels col·legis, podia ser perfectament als ajuntaments. Allò es va acceptar, i donava més força al 9-N perquè tothom tingués veu. La CUP va posar condicions, moltes de les quals acceptables, però al final hi va haver algú que se’n va despenjar totalment.

Mas va dir: “Confio que el resultat podrà ser llegit amb nitidesa i democràticament acceptat per tothom”. Això no ho tindrem.

Això depèn dels catalans, de si hi ha molta votació. L’Estat ara pot intentar menysprear el que vulgui, però s’haurà votat a les urnes, i a escala internacional, si hi ha aquesta gran mobilització de votació, esclar que tindrà nitidesa.

Quan es va anunciar el nou 9-N, Mas va parlar de plebiscitàries. No és afeblir el 9-N?

Ell sempre ho ha plantejat obertament. Que ningú es pensi que el 9-N és el final d’un camí, és un pas més, i molt important, per acabar de fer el cim, i el cim són les eleccions plebiscitàries, que vol dir que hi ha només un punt al programa electoral que et dóna legitimitat per avançar perquè, si hi ha la majoria independentista, puguis fer tots els passos.

¿Com pensen convèncer l’ANC i Òmnium que juguin a favor d’aquest nou 9-N?

Ens van dir que traguem les urnes, no amb quin decret o quina llei ho hem de fer.

¿Tenen els vots d’ERC per poder aprovar els pressupostos de l’any que ve?

De moment no en tenim el vot ni el no vot. Això, li sóc franc, ara ha quedat en un standby.

Rajoy ha dit que la suspensió del referèndum és “una excel·lent notícia”. Com ho valora?

Vull veure què diu el senyor Rajoy el 6 de novembre, o el 7, o el 8, o quan s’acosti el 9-N.

Què vol dir això?

Ells ara no saben on agafar-se. Nosaltres fins ara anàvem de cara, però ells ara saben que ho tenen difícil per tombar-ho.

Per què no van de cara?

Perquè aplicarem marcs legals vigents. El que faci tothom, es farà de manera legal. Ara bé, seran altres marcs per complir amb l’objectiu real, el que ens demana la gent, que és anar a votar el dia 9 de novembre.

stats