Efímers Tema del dia 01/05/2012

L'OIT creu que falten 50 milions de llocs de treball

Ara
2 min
Treballadors immigrants protesten per l'enduriment de l'accés al PIRMI.

BARCELONA.L'Organització Internacional del Treball (OIT) considera que l'economia mundial té un dèficit de 50 milions de llocs de treball i no creixerà prou per absorbir els 80 milions de treballadors que s'incorporaran al mercat laboral enguany.

L'informe anual sobre el treball al món, presentat ahir per l'OIT, destaca que la situació més preocupant és la que es viu a Europa, responsable de dos terços de l'increment de l'atur mundial. L'informe critica durament les polítiques d'austeritat i de desregulació aplicades al sud d'Europa tot i que també avisa del perill latent en llocs com els Estats Units o el Japó.

L'informe de l'organisme de l'ONU creu que l'error d'aquestes polítiques és que "han estat incapaces d'estimular la inversió privada".

Els autors de l'informe també apunten que amb la seva recerca no han trobat una "relació directa entre reformes del mercat laboral i nivells d'ocupació". En aquest sentit, aplaudeixen els països que han adoptat mesures d'estímul econòmic, especialment del mercat intern, de cara a compensar la caiguda de les exportacions.

Concretament, l'OIT felicita països que representen "excepcions notables" a la difícil situació mundial que viu el món laboral. Entre aquestes excepcions hi ha els casos d'Àustria, Bèlgica, el Brasil, Xile, Alemanya i Indonèsia, entre d'altres.

Recuperació enganyosa

L'organisme destaca la millora de la situació a l'Amèrica Llatina i Àsia, on ha baixat l'atur. Tot i això, avisa que fins i tot en aquestes regions, els llocs de treball són temporals o a temps parcial involuntari. Els autors de l'informe calculen que aquestes característiques han crescut un 50% als països desenvolupats.

L'OIT també expressa la seva preocupació per determinats grups com els desocupats de llarga durada i el perill d'exclusió social que pateixen, així com els joves, l'atur entre els quals ha crescut en un 80% només a les economies més desenvolupades.

stats