EUROPA L'AUGE DEL SOBIRANISME
Dossier 16/10/2012

L'economia i la defensa, eixos del debat

Escòcia inicia un debat sobre els avantatges i els inconvenients de ser independent o no. L'economia i la defensa seran els principals cavalls de batalla entre els partidaris d'una opció i de l'altra.

Marc Vidal
2 min
UN SÍ HISTÒRIC
 Un independentista escocès amb una samarreta que es pregunta "Què faria William Wallace" si pogués votar en el referèndum.

ENVIAT ESPECIAL A EDIMBURGEscòcia té des d'ahir a les seves mans el seu futur polític però també el futur polític del Regne Unit. És per això que el debat al voltant de la independència és el segon dossier més important, després del de la crisi econòmica, que el primer ministre britànic, David Cameron, té sobre la taula.

La llarga campanya electoral que ara arrenca se centrarà en qüestions que afecten Escòcia però també la resta del Regne Unit. Els escocesos volen mantenir la reina com a cap d'estat i la lliura esterlina com la seva moneda, a més de deixar tal com està el seu actual estatus dins de la Unió Europea i a l'OTAN.

L'economiaMantenir la lliura esterlina amb una cadira al Banc d'Anglaterra

En plena tempesta econòmica a la zona euro, i amb l'exemple d'una Irlanda rescatada a tocar, els independentistes escocesos opten per mantenir la lliura esterlina com la seva moneda. Però el fet d'assumir com a seva una moneda que passarà a ser estrangera per a ells els pot privar d'influir en la política econòmica que fixi el Banc d'Anglaterra, adverteixen els que volen mantenir el Regne Unit.

És per tot plegat que els independentistes volen mantenir una cadira dins la màxima autoritat monetària britànica, que fixa, entre altres, els tipus d'interès. Però això podria voler dir, com adverteixen els contraris a la independència, que el pressupost d'Escòcia hauria d'obtenir el vistiplau de les autoritats de Londres abans de ser aprovat i això restaria sobirania al nou estat.

La Unió EuropeaLa incertesa sobre la pertinença automàtica a la UE

El primer ministre escocès, Alex Salmond, va reconèixer ahir que de la qüestió de la pertinença a la UE d'una futura Escòcia independent no n'havia parlat amb el seu homòleg britànic. Els independentistes escocesos tenen clar que el nou estat quedarà automàticament dins de la UE, però no han revelat amb quins arguments jurídics ho aconseguiran, ja que actualment els Tractats europeus fixen clarament que qualsevol nou estat ha de ser admès per unanimitat dels Vint-i-set.

Els partidaris de mantenir el Regne Unit afirmen que una Escòcia independent podria perdre la sucosa compensació econòmica que rep Londres, negociada fa anys per Margaret Thatcher, per la seva alta contribució al pressupost europeu.

La defensaDins de l'OTAN però sense armes atòmiques al seu territori

Aquesta qüestió és un debat encès ara mateix en el Partit Nacional Escocès, que si bé fins ara s'havia mostrat reticent a sol·licitar l'entrada a l'OTAN, finalment ha optat per garantir la defensa del nou estat a través d'aquesta aliança militar. Així ho proposarà Alex Salmond davant la conferència política que el seu partit farà aquesta setmana i en què s'apostarà, si les bases del partit hi estan d'acord, per mantenir-se dins de l'Aliança Atlàntica però amb una clàusula que prohibeixi la presència d'armes nuclears aliades en territori escocès com passa ara.

stats