Dossier 01/10/2012

Preveuen tenir vot propi a Madrid abans del 25-N

Pere Navarro necessita un revulsiu per girar la truita del 25-N i mantenir-se com a indiscutible segona força catalana. El PSOE podria donar-li la veu pròpia que reclama abans de les eleccions.

S.g.
2 min
Preveuen tenir vot propi a Madrid abans del 25-N

BARCELONASi una cosa ha fet Pere Navarro les últimes setmanes és implorar al PSOE comprensió amb els socialistes catalans, més quan ell ha apagat al PSC les veus que demanen obrir-se al sobiranisme. Cada vegada que Alfredo Pérez Rubalcaba despenja el telèfon a un dirigent de Nicaragua escolta súpliques de fer referència al federalisme, reformar la Constitució per tenir alternativa a l'independentisme i accelerar l'articulació de la diferenciació al Congrés. Els socialistes catalans preveuen que la seva perseverança doni fruit aviat, segons fonts de la cúpula, i que, quan hi hagi conflicte d'interessos entre el socialisme català i l'espanyol en temes catalans, els 14 diputats del PSC puguin votar de manera diferent. El PSOE farà un gest perquè els catalans arribin al 25-N amb veu pròpia (el grup propi, també pel reglament de la cambra, és una altra cosa).

Fins a la Diada, la negociació perquè el PSC voti de manera diferent en qüestions que afecten Catalunya -que s'havia de resoldre al juliol- estava encallada. Des de Ferraz no es volia moure ni un dit fins passades almenys les eleccions basques i gallegues del 21 d'octubre. Però quan els rumors d'avançament electoral es van fer evidents, el PSC va exigir accelerar el procés. "El PSOE ha de saber que si el PSC no remunta a Catalunya ells mai guanyaran a Espanya", recorda un dirigent de l'executiva.

Al PSC mantenir la disciplina de vot amb el PSOE li ha suposat molts maldecaps en els últims anys. Un dels més evidents es va produir el juliol del 2010, just després de la sentència del Constitucional que retallava l'Estatut, quan el PSC va ser incapaç de votar al Congrés la declaració amb el preàmbul de l'Estatut acordada al Parlament per no topar amb el PSOE. També per no incomodar l'aleshores president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, els socialistes catalans no van votar a favor de reclamar al govern espanyol els 1.400 milions del fons de competitivitat.

Una de les últimes polèmiques entre els dos partits, ja amb el PSOE a l'oposició, va ser el de la territorialització del 0,7% de l'IRPF destinat a finalitats socials, famílies i discapacitats perquè les comunitats el repartissin segons el seu criteri. Si bé a principis del 2012 Ferraz es negava taxativament a votar-hi a favor, els socialistes espanyols van afluixar la corda a instàncies del PSC i després de dures negociacions. Aquest setembre tots els socialistes van votar a favor de la proposició no de llei de CiU, que finalment no va prosperar perquè el PP va votar-hi en contra.

Garantia de coherència

Així doncs, la veu pròpia pel PSC és una garantia que li permetrà evitar les incoherències de vot que el 2010 tanta factura van passar a José Montilla. De fet, en l'últim congrés del PSC és un dels objectius que el partit es va fixar més a curt termini. Tot i això, hi ha un sector del PSC que segueix considerant que la fita per garantir un perfil clarament propi ha de ser el grup parlamentari diferenciat.

stats