Efímers Tema del dia 19/05/2014

Rajoy defensa Cañete i insta els seus a guanyar

Populars i socialistes accentuen la crida al vot més ideològic per mobilitzar l’electorat

i
Joan Rusiñol
3 min

MadridLes enquestes pronostiquen una nit electoral llarga i incerta. Els últims sondejos publicats dibuixen un empat en nombre d’eurodiputats entre el PP i el PSOE. Però l’abstenció obliga a prendre’s aquestes dades amb molta prudència. Conscients de la importància de cada vot, populars i socialistes comencen avui una setmana en què intensificaran la feina de pentinartots els racons de l’estat espanyol. Ahir Mariano Rajoy i Alfredo Pérez Rubalcaba es van esforçar a injectar optimisme als seus, amb missatges molt ideològics per sacsejar l’electorat més fidel.

Els populars confiaven que la polseguera aixecada pel comentari sobre les dones que va fer el seu candidat, Miguel Arias Cañete, es dissiparia ràpid. Però aquest cap de setmana ha omplert pàgines de diaris i programes de televisió. L’oposició no ha desaprofitat l’oportunitat. Per això el protagonista de l’incident es va veure obligat a justificar-se. En una entrevista a La Razón va atribuir aquelles paraules al “cansament”. El president del govern espanyol, que al míting de divendres no hi va fer cap referència, va optar ahir per sortir a defensar el cap de llista. Cap menció explícita a la relliscada, però sí, en canvi, una extensa reivindicació dels mèrits i les capacitats d’Arias Cañete. “Tenim, a veure si se m’entén bé, el millor candidat”, va dir en un acte a Conca, a Castella-la Manxa. Un polític “extraordinari” a qui “ningú li ha de dir com s’afronta una batalla a Brussel·les perquè n’ha guanyat mil i una”.

Rubalcaba, contra les fronteres

“Guanyarem aquestes eleccions, segur”, va proclamar Rajoy per intentar girar full a la polèmica i mirar de recuperar la iniciativa que el PP tenia a l’inici de la campanya. Fidel al guió que repeteix en cada míting, va apel·lar al vot útil, carregant contra el poc sentit que té -a parer seu- confiar a Europa en partits petits. De l’altra formació gran, el PSOE, va dir que no s’hi podrà comptar fins que no es “regeneri”. En aquest esquema, l’única opció, diu Rajoy, és el PP, que ven com a sinònim de “recuperació” econòmica.

El discurs del PSOE sembla que hagi trobat una velocitat de creuer efectiva. Pivota al voltant de la idea de la desigualtat, dividida en dos grans blocs: les repercussions sobre les dones de retallar en l’estat del benestar i la identificació del socialisme com a garantia de la solidaritat entre el nord i el sud d’Europa. “No som nacionalistes. No ens agraden les fronteres, que són de dretes”, va dir el secretari general del partit, Pérez Rubalcaba, des d’Andalusia.

Garantir la unitat d’Espanya

El procés català continua apareixent de manera intermitent. La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, va tornar a posar l’independentisme al mateix sac dels populismes i va assegurar que mentre governi el PP la unitat d’Espanya està assegurada.

Fisas veu en perill les pensions amb el procés

El candidat del PP català a les europees, Santi Fisas, va atacar ahir el projecte sobiranista per la banda de les pensions. En una trobada amb pensionistes del Club de Petanca de Nou Barris, va advertir que les pensions dels catalans es poden pagar “gràcies a la solidaritat de la resta dels espanyols”, de manera que en una eventual Catalunya independent seria “molt complicat” que els pensionistes les poguessin cobrar. Obviava així les dades que evidencien que el dèficit de la caixa dels subsidis a aturats i jubilats era el 2011 el doble a l’Estat que a Catalunya. També va comparar ERC amb els euroescèptics britànics de l’emergent UKIP.

stats