Dossier 17/10/2012

Shirley-Anne Somerville: "Amb la independència farem una Escòcia millor"

Enquestes "Ni el sí ni el no tenen majoria: tothom ha de convèncer els indecisos" Espanya "Un govern que no escolta la gent va per un camí molt perillós"

2 min
Shirley-Anne Somerville: "Amb la independència farem una Escòcia millor"

Shirley-Anne Somerville (Kirkcaldy, 1974) és una de les cares visibles de la campanya del sí. Aquesta exdiputada del Partit Nacional Escocès (SNP) és la número dos de la plataforma Yes Scotland .

Quin és el principal argument de la campanya del sí a la independència?

Només amb la independència aconseguirem que Escòcia sigui un país millor. Es tracta de triar entre més del mateix de sempre, l'actual statu quo , o independència i un tornar a començar, un nou futur per a Escòcia.

El mal panorama econòmic a Europa i els Estats Units no juga a favor seu...

No juga favor de ningú. En l'actual context econòmic, a Escòcia ens passa com al vostre país, hi ha decisions que prenen els governs centrals -bàsicament on passaran la tisora-, en què el poble escocès no hi pot dir res. Ara toca pensar si això és el que volem per al futur. Si d'aquí 20 anys volem una Escòcia que encara sigui part del Regne Unit, sense poder intervenir en les decisions que es prenen, o si volem una Escòcia independent en què s'invertirà tenint en compte les prioritats dels escocesos.

Com pensen capgirar les enquestes, que no els són favorables?

Ara mateix ni el sí ni el no tenen majoria en els sondejos: la majoria és dels indecisos. Ningú, doncs, té la feina feta i cal convèncer els que dubten. Aquest cap de setmana mateix alguns dels principals empresaris escocesos que volien més poders per al Parlament d'Edimburg han dit que volen la independència. Si al referèndum no hi ha l'opció de tenir més poders, no volen que Escòcia es quedi com està ara.

Com veu el debat a Catalunya?

És fascinant veure un altre país immers en el mateix debat, tot i que hi ha diferències evidents entre nosaltres. La més important -l'acord entre els governs britànic i escocès- obre una situació molt diferent del que passa a Catalunya. Els pobles català i escocès comparteixen una visió, una mirada cap endavant i veuen que les decisions es prenen millor prop de casa, reflectint les opinions pròpies.

Què recomanaria al govern espanyol?

En qualsevol democràcia és important veure què vol la gent. Si la gent vol seguir un camí, doncs obrir-lo. Això depèn molt de la cultura política de cada país. Però crec que un govern que no escolta els clams de la seva gent va per un camí perillós.

stats