TELEFONIA MÒBIL, LA CITA DE L’ANY
Efímers Tema del dia 25/02/2014

Zuckerberg vol “connectar el món” amb internet barat

El creador de Facebook diu a Barcelona que WhatsApp val més del que ha pagat

Dani Sánchez Ugart
4 min

L’hospitalet de LlobregatL’entrada a la conferència d’ahir de Mark Zuckerberg semblava la d’un concert d’un grup de pop adolescent. Dues hores abans que el fundador de Facebook i home del moment de la indústria tecnològica comencés a parlar ja hi havia cues al davant de l’auditori. Però en lloc d’adolescents, el que hi havia asseguts a terra compartint l’espera a les xarxes socials eren periodistes i directius que volien sentir el jove multimilionari, que ahir va ser l’estrella del primer dia del Mobile World Congress (MWC), que se celebra al recinte de la Gran Via de la Fira de Barcelona.

Tot i que el que l’ha posat en l’ull de l’huracà els últims dies ha sigut la compra de WhatsApp, Zuckerberg va dedicar la major part de la seva conferència a parlar d’una altra cosa: el seu projecte filantròpic, Internet.org, que té l’ambiciós objectiu de “connectar el món”. És a dir, fer arribar internet fins al voltant de 5.000 milions de persones que ara no el fan servir. Però Zuckerberg no ho pot fer tot sol. I per això va venir a Barcelona: per intentar convèncer “dues o tres operadores” perquè, com ja han fet algunes telefòniques de països en vies de desenvolupament, s’aliïn amb el seu projecte i ofereixin internet mòbil bàsic gratis. I què vol dir bàsic? Doncs que, bàsicament, serveix per accedir a Facebook. I potser també WhatsApp, una aplicació que requereix molt poca potència de connexió, però Zuckerberg no ho va voler aclarir.

Això, segons el creador de Facebook, seria una porta d’entrada a altres serveis i generaria als nous usuaris la necessitat de contractar un pla de dades per fer-los servir. Però, si es vol fer arribar internet a la majoria, cal que aquests plans siguin “assequibles”. En concret, el magnat de la web 2.0 vol que l’accés a internet costi “un o dos dòlars”. I això es pot aconseguir treballant en tres pilars: abaixant el cost de les infraestructures, disminuint la quantitat de dades que fan servir les aplicacions i pensant noves maneres d’incrementar els ingressos.

Tot i això, l’interès principal de Zuckerberg, segons va dir, no és fer diners. De fet, va assegurar que no té un pla per fer que aquest projecte sigui rendible per a Facebook a curt termini, tot i que es va mostrar convençut que ho seria a llarg termini. “No tinc cap model que pugui fer-nos guanyar molts diners [a les operadores i a Facebook], però hi crec. Això és una visió a llarg termini.

Segons va defensar, basant-se en un estudi encarregat a Deloitte per la seva empresa, si es connectés tot el món a internet es podrien crear “més de 100 milions de llocs de treball” i es reduiria “en un 7% la mortalitat infantil”, gràcies a l’accés generalitzat a informació de salut.

Zuckerberg també va tenir temps per defensar la compra de WhatsApp que va fer la setmana passada. Segons ell, la companyia de missatgeria “encaixa molt bé” amb Facebook. A més, va dir, l’empresa dirigida per Jan Koum -que també va participar ahir en el MWC- “ja val més de 19.000 milions de dòlars”, que és el va pagar per comprar-la. Aquests diners, però, han estat suficients per satisfer, “de moment”, la fam compradora de Zuckerberg.

El nou propietari de WhatsApp va admetre que a la companyia de missatgeria encara li falta un model de negoci perquè l’actual -cobrar una tarifa anual als usuaris- és només “la llavor” d’un model que li permeti generar beneficis. Tot i així, va destacar la capacitat que WhatsApp té per guanyar usuaris ràpidament i va donar per descomptat que arribarà als 1.000 milions de clients en poc temps, tot i que ara està en 465 milions. “Sent part de Facebook es podran concentrar a créixer i a arribar a 2.000 i 3.000 milions d’usuaris, després ja construiran el model de negoci”, va defensar Zuckerberg.

El creador de Facebook va dir també que WhatsApp “seguirà funcionant autònomament”. En això va coincidir amb Jan Koum, que al matí havia dit que “WhatsApp necessita ser independent, de manera similar com passa amb Instagram”. Koum, que des de la setmana passada també és accionista i conseller de Facebook, va anunciar que WhatsApp té previst llançar el servei de trucades de veu durant el segon trimestre d’aquest any.

Novetats al marge de Zuckerberg

Tot i que Zuckerberg i Koum van centrar ahir gran part de l’atenció del MWC no van ser l’única atracció del dia. El congrés va arrencar amb un ritme d’anuncis frenètic: la xinesa ZTE i Nokia van presentar telèfons intel·ligents de molt baix cost -29 euros el de Nokia, el més barat del mercat- mentre que Samsung va desvelar una de les grans novetats del congrés, el Samsung Galaxy S5, la nova generació del mòbil més venut del món, que és més ràpid que l’anterior, entre altres anuncis.

A la inauguració del MWC també hi van assistir diverses autoritats polítiques, entre les quals la vicepresidenta europea responsable de l’agenda digital, Neelie Kroes, que va presentar el pla europeu per liderar el pas a la cinquena generació de xarxes telefòniques, el 5G, que encara és a les beceroles, però que ja té 4.200 milions d’euros europeus assignats -700 els posa Brussel·les i 3.500 diverses empreses privades com Orange i Ericsson-. Kroes va dir que amb aquest impuls Europa aconseguirà “crear ocupació”.

stats