SANT JORDI, IMPARABLE
Efímers Tema del dia 24/04/2014

Belén Esteban i Alfred Bosch, ‘Como amigos’

El diputat republicà regala a la diva televisiva un llibre sobre la independència que “interessa als espanyols”

Joan Callarissa
3 min

BarcelonaEl Sant Jordi del 2014 ja pot ser recordat com el de la conjunció astral -per gentilesa d’El Corte Inglés- que va fer coincidir a l’estand de signatures autors tan diferents com Belén Esteban, Alfred Bosch, l’exministra de Cultura Ángeles González-Sinde i l’exatracador vuitanter del Guinardó Dani El Rojo. Un conclave literari del qual va sortir la imatge que simbolitza l’extravagant aparador en què s’ha convertit Sant Jordi: el diputat d’ERC Alfred Bosch regalant-li el seu llibre sobre la independència a la princesa del pueblo.

Però la secessió friendly que proposa Alfred Bosch en la seva obra en castellà Como amigos, la independencia de Cataluña interesa a los españoles (Galaxia Gutenberg) no va seduir Esteban. El diputat li va oferir el seu llibre a la diva televisiva sense cap èxit polític. Ella el va agafar educadament -el llibre-, i va contestar amb un “ Muchas gracias ”. Acte seguit, el seu representant el va guardar amb altres regals que li havien fet; al costat, entre d’altres, d’uns punts de llibre fets amb ganxet que li havia portat una senyora.

Alfred Bosch li va lliurar el seu llibre a Esteban just abans de marxar a l’altre extrem de l’estand perquè les hooligans de Telecinco no li permetien exercir el seu legítim dret a signatura, ja que eren moltes i molt eloqüents. Discretament, i després de fer l’obsequi a l’exparella de Jesulín de Ubrique, Bosch va deixar lliure el petit espai que li havien assignat, entre Esteban i Dani El Rojo.

Tot i que la trobada va ser amable -i lacònica-, la col·labordaora de Sálvame no va tardar a dir la seva sobre el procés sobiranista català. La mare d’Andreíta va explicar que està “en contra de la independència” perquè “Catalunya és Espanya”. “La independència no té sentit, perquè els catalans formen part d’Espanya i tots junts som els millors”, va assegurar.

Esteban és una icona que mou masses, i ahir molts fans li declaraven la seva devoció. Una noia se li va apropar per agrair-li que expliqui les seves intimitats a la televisió. “Jo he passat pel mateix que tu i t’agraeixo molt que ho expliquis i ens ajudis”, li va confessar. Esteban va agrair la floreta firmant-li un exemplar de la seva autobiografia: Ambiciones y reflexiones. La noia li va demanar que li escrivís “Arriba la Esteban! ” i “ Arriba El Carmelo! ” com a dedicatòria.

Cares per a tots els gustos

Esteban, que va fer mitja hora tard i va abandonar una mitja hora l’estand mentre els seus lectors l’esperaven, no va ser l’única figura televisiva que ahir va menjar de l’ambrosia de Sant Jordi. Autors com Mario Vaquerizo, Christian Gálvez, Pilar Eyre, Nieves Herrero i Loles León, entre d’altres, van signar al llarg del dia per tota la ciutat. Entre els que més expectació van aixecar hi havia Vaquerizo i Gálvez. Tots dos amb un públic molt jove i entusiasmat amb la idea de fer-se una foto amb ells.

A Vaquerizo van gastar-li el nom de tant cridar-lo i van arrencar tres cops la lona de la carpa de la rambla de Catalunya on signava per poder-lo fotografiar. Encara que no tots li compraven la biografia que ha escrit sobre l’emblema de la Movida Madrileña Fabio McNamara, Fabiografía (Espasa), l’home d’Alaska es va deixar fer fotos amb tothom i va signar en tota mena de suports. És el segon gran Sant Jordi de Vaquerizo, que ja va aconseguir l’èxit amb Haciendo majaradas el 2012. Aquest any l’ha repetit amb l’obra sobre la vida i miracles de McNamara, que ahir atreia una generació adulta i nostàlgica dels alliberadors anys 80.

La polivalència d’aquests professionals és notable i tan aviat parlen dels seus projectes editorials com dels televisius amb els seus lectors/espectadors. Gálvez, presentador del programa Pasapalabra -a Telecinco-, explicava a l’ARA que l’any que ve vindrà a Sant Jordi amb un llibre nou, “també històric”. “Sóc un expert en el Renaixement. És la meva passió i vull continuar escrivint sobre això”, advertia. El de Móstoles reconeix que el fet que sigui tan popular entre un públic molt jove ha servit perquè aquest target s’apropi a la ficció històrica. “Però la tele només t’ajuda a vendre el primer llibre”, feia notar. Ahir signava la ficció documentada Matar a Leonardo da Vinci (Suma), sobre el geni florentí.

Al passeig de Gràcia la tarda acabava amb una pluja de poemes de Machado, que sortien per les finestres de l’Hotel Majestic, que s’apuntava així a la festa. Una pluja poètica que als vianants que van agafar algun poema potser els va servir per comparar literatures. I literats.

stats