Ara Premium 27/09/2013

CiU i ERC exhibeixen consens a les resolucions

Pacten data i pregunta a final d'any mentre el PSC presenta un text inspirat en Duran

O. March / M. Colomer
2 min
CiU i ERC exhibeixen consens a les resolucions

Barcelona.La sintonia que van lluir Artur Mas i Oriol Junqueras en la segona jornada del debat de política general es va fer extensiva a les propostes de resolució que es van presentar tot just acabar-se la jornada a l'hemicicle. CiU i ERC van consensuar 34 textos que es votaran avui a la tarda i que tracten aspectes tan essencials de cara al procés com ara la consulta -la data i la pregunta s'hauran de definir abans que acabi aquest període de sessions, al gener-, la Hisenda pròpia -que hauria de recaptar els impostos propis el juny del 2014- i la construcció d'altres estructures d'estat com ara el banc públic i l'administració de la seguretat social catalana.

Jordi Turull, president del grup parlamentari de CiU, i Marta Rovira, portaveu d'ERC a la cambra catalana, van estar acompanyats de Mercè Jou (Unió) a l'hora de presentar les propostes de resolució. Una presència, la de Jou, que tallava de soca-rel l'enrenou que va perseguir durant bona part del dia el grup parlamentari nacionalista arran de les paraules de Mas descartant la tercera via proposada per Josep A. Duran i Lleida aquesta setmana.

Acció conjunta al Congrés

La proposta de resolució sobre el dret a decidir és la peça clau d'aquest debat de política general, perquè permetrà afermar la posició de tots els partits. Més enllà de fer una crida al diàleg i de marcar termini per definir data i pregunta, CiU i ERC reclamen una "iniciativa conjunta dels grups parlamentaris catalans a les Corts Espanyoles per sol·licitar un referèndum". Aquesta proposta, avançada per l'ARA la setmana passada, deixa clar que la celebració de la consulta depèn de la "voluntat política" del govern espanyol. El text final parla de dur a terme aquesta iniciativa amb "urgència", per bé que ERC, en un primer redactat, defensava fer-ho en un termini màxim de dos mesos.

En paral·lel a aquesta proposta, CiU, ERC, PSC i ICV-EUiA també van registrar un text basat en el manifest del Pacte Nacional pel Dret a Decidir que va redactar Joan Rigol i que es va fer públic dilluns passat. Es tracta d'una resolució en què no s'esmenta la paraula consulta i que simplement es basa a reconèixer el dret a decidir per a Catalunya i a remarcar la "urgència" que requereix el diàleg amb l'Estat per exercir-lo.

El PSC furga en la divisió de CiU

Tot i que Pere Navarro, primer secretari del PSC, va evitar fer sang amb la discrepància entre Mas i Duran sobre la tercera via en la seva intervenció a l'hemicicle, els socialistes no volen deixar passar l'oportunitat de furgar en les divisions dins de CiU. És per això que van presentar -en la línia del que va avançar l'ARA aquest dimecres- una proposta de resolució que demana al Govern negociar una reforma constitucional que asseguri un "nou estatus" per a Catalunya.

Els elements d'aquesta reforma inclouen un pacte fiscal específic -que el PSC no va acceptar íntegrament quan es va votar al Parlament l'estiu passat-; inversió i gestió d'infraestructures; competències exclusives en llengua, cultura i model educatiu; presència internacional de la Generalitat; i capacitat d'organitzar consultes sobre "temes d'especial rellevança política". Una tercera via apuntada per Duran i que els socialistes ja abracen.

stats