DRET A DECIDIR, EFECTES DE LA MOBILITZACIÓ
Efímers  /  Tema del dia 12/11/2014

Miquel Iceta: “Estem disposats a ajudar Mas a trobar un acord amb Espanya”

i
Antoni Bassas
3 min

Barcelona¿El seu missatge és que cal esperar que guanyi el PSOE per fer una reforma constitucional?

Una mica sí, però voldria fer-la abans. La meva tesi és que el PP hauria d’estar disposat a fer-la ara, quan en pot tenir el control. Però sembla que només està disposat a fer reformes quan no té més remei i s’hi veu obligat. El tipus de reforma que volem és tan profunda que requereix la dissolució del Congrés i, per tant, aniria molt bé que coincidís amb el final de la legislatura.

¿Hi ha alguna diferència entre la reforma de la Constitució que plantejarien el PSC i el PSOE?

Sobre els temes no, sobre les solucions potser sí. Per exemple, crec que la Constitució hauria de reconèixer Catalunya com a nació. En canvi, el PSOE sempre parla de les singularitats. També tenim una discussió sobre un model de finançament que mantingui l’ordinalitat. A Granada, Pere Navarro li va dir a Rubalcaba que sense ordinalitat no pactava. Al document es va posar finalment que qui més contribueix no pot sortir perjudicat respecte a qui se’n beneficia. Encara hi ha socialistes de fora d’aquí que quan s’ho miren els agafa mareig.

¿No creu que la societat catalana ha passat pantalla a aquesta reforma?

No. El 9-N vam veure que a Catalunya hi ha 1,9 milions de persones que són independentistes. Dels que no van votar no ho sabem.

És un sostre definitiu?

No imagino un escenari a curt termini en què n’hi hagin més, perquè va haver-hi una mobilització molt notable. L’independentisme no és majoritari al nostre país, però és la minoria majoritària.

¿Entendria que la Fiscalia es querellés contra Mas i tres consellers?

No, ja vam dir que la segona impugnació del govern espanyol era un error. Rajoy no ha sortit airós de tot això. Estan fent gran el president Mas, ja que hi havia gent que va participar que si no hi hagués hagut una nova impugnació no ho hauria fet.

A Mas li ha sortit bé el 9-N?

A ell sí. 2,3 milions de persones votant. Respecte. Va aconseguir allò a què s’havia compromès. En l’esprint final, el president es va posar per davant de Junqueras en lideratge. El problema serà saber quines són els passos següents, quin és el ritme i cap on anem de veritat.

Un 20% dels votants van votar sí-no o no. Vostès no hi van anar.

Sí, hi va anar l’Àngel Ros, la Marina Geli... Però jo ja vaig dir que no era la pregunta adequada.

¿El PSC es pot permetre quedar-se al marge de 2,3 milions de persones amb PP i Ciutadans?

No ens hem quedat amb PP i Ciutadans. Tenim un projecte i un posicionament propis no subordinats a la majoria sobiranista del Parlament ni als que volien un front unionista.

¿Artur Mas i Oriol Junqueras aconseguiran pactar una llista única?

Crec que no. Crec que hi ha hagut un trencament de confiança. També haig de dir que no tinc clar que tinguessin més bon resultat anant junts que separats.

I eleccions anticipades?

Això és més probable. Mas pot pensar que està millor que fa un mes, i no hi ha garanties que d’aquí un temps estigui millor que ara.

¿Continua en peu l’oferta del PSC per aprovar els pressupostos?

Era una oferta més àmplia. Si estem d’acord en el que cal fer en aquests dos anys que queden estem disposats a ajudar. Què cal fer? Rellançar l’economia i crear llocs de treball, protegir l’estat del benestar, regenerar la política i buscar un nou acord amb la resta d’Espanya que ens permeti votar.

Mas ha enviat una carta a Rajoy per fer un referèndum pactat que vostès també volen, no?

La carta té el valor que té. Em fa l’efecte que abans d’enviar-la ja coneix la resposta. Encara que el president espanyol fos del PSOE, avui no hi ha les condicions per fer un referèndum a l’escocesa per falta de voluntat política.

De fet, Pedro Sánchez diria que no.

Per això. Pot agradar més o menys però les circumstàncies són aquestes.

El 9-N va ser inútil?

Una manifestació mai és inútil. Ara, ¿això té efectes polítics, concrets i immediats? Probablement no.

El PSOE està amoïnat amb Podem?

Els socialistes estem amoïnats potser per no haver estat prou atents a una crítica profunda sobre el funcionament de les institucions, l’economia o els efectes de la crisi que ha motivat que hi hagi una força política que fa d’altaveu d’una crítica al sistema molt potent.

stats