PRÒXIM ORIENT REVÉS A LA PRIMAVERA ÀRAB
Efímers Tema del dia 22/08/2013

Els rebels sirians denuncien una matança amb armes químiques

Clam internacional per a l'accés de l'equip d'investigadors de l'ONU

Cristina Mas
4 min
GALERIA D'HORROR  Centenars de cossos apilats  i sense rastre de ferides  o metralla, en una imatge difosa ahir per una xarxa opositora de Damasc.

Barcelona.Els rebels sirians van denunciar ahir que el règim de Baixar al-Assad havia fet servir armament químic en una ofensiva a l'est de Damasc. Les restriccions a l'accés de la premsa lliure, les ONG i els organismes internacionals que imposa el règim sirià fan impossible contrastar el ball de xifres habitual en aquesta guerra: entre 200 i 1.420 víctimes segons les fonts.

Fotografies i desenes de vídeos domèstics difosos pels rebels mostraven cossos d'adults i nens morts. A diferència de les imatges que els activistes treuen habitualment del país des que la revolució va derivar en una guerra civil, aquest cop no hi havia restes de sang, ferides ni metralla. També es veien víctimes agonitzant, amb dificultats per respirar, convulsions, espasmes, escuma a la boca o pupil·les dilatades. Tot i que no és possible contrastar les imatges, refugiats sirians consultats per aquest diari reconeixien Damasc en l'accent dels supervivents i en alguns paisatges.

En un dels vídeos es veia metges i infermeres movent-se entre cossos d'homes en roba interior. En un altre es veia l'interior d'una casa amb els cossos sense vida d'una família sencera: les finestres i les parets intactes. En altres, fileres de criatures amortellades amb llençols blancs i un paper amb un número enganxat al front.

El règim sirià va negar que hagués fet servir armes químiques, i l'exèrcit, en un comunicat difós a la televisió estatal, va atribuir les informacions a la "histèria" opositora. El principal aliat de Damasc, Rússia, va acusar directament els rebels d'orquestrar una "provocació". Hi ha una manera creïble i fàcil d'esbrinar què ha passat: des de diumenge és a Damasc un equip de vint investigadors de l'ONU especialitzats en armament químic. Després de mesos esperant el permís del règim sirià, seran al país durant dues setmanes amb autorització per investigar tres episodis anteriors en què se sospita que es va fer servir armament químic.

A 15 minuts del lloc

L'Hotel Four Seasons de la capital siriana, on s'allotja l'equip liderat pel suec Ake Sellström, està a només 15 minuts del barri d'Irbin, un dels llocs de la massacre d'ahir, segons l'Observatori Sirià de Drets Humans, que segueix el conflicte des de Londres a partir de les informacions d'una xarxa d'activistes sobre el terreny. Tant Irbin com els altres barris on els activistes van localitzar les imatges són feus opositors a la perifèria de la capital.

Segons els Comitès Locals de Coordinació, almenys quatre punts del barri de Ghutha van ser atacats amb obusos carregats de gas nerviós. Un dels punts afectat és Jobar, on dos periodistes de Le Monde van recollir proves fa uns mesos de l'ús d'armes químiques pel règim. Una dotzena de centres mèdics van quedar saturats, segons els activistes, que denunciaven també l'escassetat d'atropina, la substància que bloqueja els efectes d'aquests gasos.

Mentre el Consell de Seguretat de l'ONU debatia la crisi, Sellström, sense permís per arribar fins al lloc de la massacre, va declarar que havia vist les imatges per televisió i que l'atac havia de ser investigat.

Cilina Nasser, investigadora de l'equip de Síria d'Amnistia Internacinonal, explicava ahir a aquest diari que l'organització havia posat les imatges en mans d'experts, però que era impossible arribar a una conclusió: "L'única manera de saber què ha passat és que es garanteixi lliure accés al lloc als investigadors de l'ONU: hi han d'anar, i han de fer-ho ara i sense restriccions". Nasser afegia que els investigadors d'Amnistia només tenen accés a "zones molt limitades de Síria a través de la frontera amb Turquia", que estan sota control dels rebels.

John Hart, especialista en armes químiques del Centre Internacional de Recerca per la Pau d'Estocolm (Sipri), explicava ahir a l'ARA que no podia confirmar a partir de les imatges l'ús d'armament químic ni de quin agent es tractava o com es podia haver disseminat.

Un activista contactat via Skype per The New York Times a Irbin va explicar que l'atac va començar cap a les dues de la matinada hora local, quan diversos obusos van impactar al barri: "Vaig veure molts nens estirats al llit com si dormissin, però estaven morts. Crèiem que el règim no faria servir armes químiques mentre els investigadors de l'ONU fossin aquí, però no tenen cap límit: el missatge del règim és que no li importa res", va explicar.

Lurdes Vidal, cap de món àrab de l'Institut Europeu de la Mediterrània, recorda que "Baixar al-Assad se sent reforçat pels avenços militars sobre el terreny, mentre que els rebels cada dia veuen més lluny una ajuda militar efectiva dels Estats Units". A més "la dimensió regional l'ajuda: està reforçat pel cop militar a Egipte i sap que ara és un bon moment per avançar". L'analista recorda que l'actitud de Damasc amb els inspectors de l'ONU serà un indicador de si el règim té coses a amagar.

El líder del Consell Nacional Sirià, George Sabra, va acusar des d'Istanbul la comunitat internacional de complicitat: "La paràlisi d'Amèrica ens està matant. El silenci dels nostres amics ens està matant. La traïció de la comunitat internacional ens està matant. El desinterès dels àrabs i els musulmans ens està matant. La hipocresia del món que pensàvem que era lliure ens està matant".

stats