METEOROLOGIA, LES CONSEQÜÈNCIES DE LA VENTADA
Efímers Tema del dia 10/12/2014

La ventada més forta des del 2009

El vent supera els 100 km/h fins i tot en zones on és poc habitual

Miquel Bernis
2 min

MeteoròlegSovint expliquem que al Mediterrani les pluges són molt capritxoses i provoquen grans desigualtats entre indrets pròxims, però el vent tampoc es queda curt en aquest sentit. Algú podria discutir el titular d’aquesta peça si tenim en compte que el febrer de l’any passat un fort temporal de nord va provocar cops de vent més forts que els d’ahir en alguns punts del Berguedà i del Solsonès, i un vent pràcticament igual de violent al Pirineu. També l’octubre del 2012 el vent va bufar molt fort en alguns punts, però mai des del gener del 2009 havia tornat a arribar amb tanta violència en àmbits molt poblats i poc habituats a les ventades. A la majoria d’observatoris la ciclogènesi explosiva del 24 de gener del 2009 continuarà sent el precedent de la ventada més violenta que es pugui recordar, però en alguns punts ahir el vent va arribar a bufar amb més violència que aquell dissabte.

L’estació automàtica del Meteocat situada a Caldes de Montbui va registrar ahir una ratxa de 124 km/h, excepcional a la zona, una dada fàcilment contrastable perquè l’estació de l’AEMET ubicada al mateix municipi va registrar un cop fins i tot de més de 126 km/h. Tot això passava cap a les 12 del migdia, després d’un començament de dia amb ventades moderades. A partir de les onze la tramuntana havia començat a bufar amb molta més força i la gran majoria de ratxes màximes van arribar entre aquest moment i l’hora de dinar. Entre les ratxes més fortes d’ahir cal destacar el cop de vent de 176 km/h al Santuari de Queralt, a Berga, la ratxa més forta registrada en els 13 anys de funcionament d’aquesta estació del Meteocat.

Onades de sis metres

Fora dels àmbits de muntanya criden especialment l’atenció els cops de vent del Vallès i del Barcelonès: 106 km/h a Barcelona (Guinardó), 102 a Sabadell (Parc Agrari), 99 a l’Observatori Fabra del Tibidabo i 95 al centre de Badalona. Tots aquests registres no destaquen per ser els més forts, però sí perquè són poc habituals. A Portbou el vent va arribar als 151 km/h, a Montserrat als 128, a Espolla als 118, a la Sénia als 114 i al Perelló als 109. També destaquen els 100 km/h de l’aeroport de Girona. El mar va reaccionar a les ventades poc després i a les dues del migdia la boia de mesura ubicada a prop del cap de Begur ja registrava onades que arribaven als 6 metres. El temporal es va anar desplaçant cap a les Balears amb el pas de la tarda, i al vespre, com estava previst, les onades arribaven fins a una altura de 8 metres a la boia de la xarxa de Ports de l’Estat situada a prop de Maó. Un temporal duríssim. La ressaca continuarà avui, amb onades que encara superaran els 2,5 metres a la Costa Brava, i al nord de les Balears fins al vespre encara se n’hi podran registrar de més de 4 metres.

Ni avui ni demà el vent desapareixerà del tot al nord ni a les Terres de l’Ebre, i encara podria bufar amb cops puntualment forts a l’Empordà i a les cotes altes del Pirineu, però en cap cas s’arribarà a la intensitat del vent d’ahir.

stats