previsions 20/07/2022

La méteo: nou episodi de temperatures de fins a 40 graus i xafogor cada cop més forta

Aquesta tarda cauran tempestes aïllades al Pirineu Oriental. Tant divendres com diumenge seran dies de calor extrema

3 min

BarcelonaAquesta tarda la calor ha sigut més moderada a Ponent, però, en canvi, la temperatura no ha baixat, o fins i tot ha pujat en comarques de l'est. D'entre les màximes més altes d'avui destaquen els 37 graus de Montesquiu, els 36,6 de l'Observatori de l'Ebre, els 36,5 de Seròs o els 36,3 de Girona. La mitjana de les màximes a Catalunya ha baixat gairebé 1 grau respecte del valor d'ahir, però aquest migdia encara hi ha hagut més de 3 graus més dels que caldria esperar per a l'època. Les nuvolades de tarda han crescut amb menys força de l'esperada i gairebé no hi ha hagut ruixats al Pirineu.

Diferència entre la temperatura d'avui a les 19 h i la d'ahir a la mateixa hora

Si us fixeu en els mapes de diferència prevista de temperatura entre avui i els pròxims dies veureu que la tendència serà clarament cap a una nova pujada del termòmetre. Ahir de mitjana a Catalunya hi va haver gairebé 4 graus més dels que tocaria, i, tot i això, de cara al cap de setmana cal esperar entre 2 i 4 graus més en general. Els dies de calor més forta sembla que seran divendres en primer lloc, i després diumenge i dilluns.

Divendres el termòmetre tornarà a fregar o superar puntualment els 40 graus, sobretot a Ponent, però això podria arribar a passar també en algunes comarques de Girona, gràcies a l'entrada més marcada del vent de garbí. Diumenge i dilluns és quan és més probable que torni a haver-hi màximes per sobre dels 40 graus, sobretot a Ponent.

Un aspecte a tenir en compte d'aquest pròxim pic de calor és que anirà acompanyat de més humitat i més xafogor a la costa. A prop de mar arribaran segurament les sensacions tèrmiques més altes d'aquest estiu fins ara, la suma de temperatura i humitat pot arribar a provocar valors de sensació de fins a 40 graus. Al voltant de Barcelona es podrien encadenar fàcilment quatre o cinc nits tòrrides seguides.

La relativa bona notícia és que va guanyant credibilitat la possibilitat que a mitjans de la setmana que ve la temperatura es normalitzi. La sortida d'aquesta pròxima onada de calor sembla que podria ser més clara que la de l'última. Amb una mica de sort la segona part de la setmana que ve serà més normal per a l'època, un fet que després d'una setmana seguida amb una mitjana de temperatura que cada dia s'ha situat 3 graus o més per sobre del que tocaria, ja seria tota una novetat.

Després dels ruixats aïllats d'avui al Pirineu Oriental, els pròxims dies hi haurà poca cosa a destacar. Divendres és possible que tornin a aparèixer tempestes puntuals al Pirineu, però caldrà esperar com a mínim fins a l'inici de la setmana que ve per veure un escenari amb més possibilitats de xàfecs de tarda en punts de muntanya.

Amb tanta calor i tanta calma la temperatura del mar està disparada. Les dades que s'obtenen mitjançant boies de mesura de Ports de l'Estat demostren que el Mediterrani occidental està exageradament més calent del que caldria esperar. Ahir a la tarda la boia de mesura que és a prop de Dragonera va arribar a marcar una temperatura de 30 graus. A tocar de Barcelona aquest mateix sistema de mesura situa la temperatura de l'aigua en 28 graus i a Tarragona en 29. Algunes milles mar endins en paral·lel al cap de Begur la temperatura és de 25 graus.

La calma dels últims dies es trencarà una mica amb el llevant d'avui i amb l'entrada més clara del garbí de divendres i de diumenge. Això farà que, sobretot a la Costa Brava, les àrees de maror sovintegin els pròxims dies. En general seguiran predominant les banderes verdes a les platges, però el mar no serà tan clarament una bassa d'oli com els últims dies.

Anomalia de temperatura al Mediterrani amb dades de dilluns.
stats