previsions 03/07/2021

Demà el vent de mestral farà pujar el termòmetre fins als 35 ºC a la Costa Daurada

A la tarda hi podrà haver algun ruixat a l'interior del nord-est

3 min
Intervals de núvols baixos aquest matí a Gavà (el Baix Llobregat)
Escolta aquí la previsió del temps

Al llarg de les darreres hores han sigut notícia els forts aiguats que han afectat el Japó. En 72 hores s'han arribat a acumular quantitats de 500 a 800 l/m² (per a posar-ho en context, penseu que la precipitació mitjana anual a l'aeroport de Girona és de 728 l/m²). Aquestes precipitacions tan abundants han fet créixer sobtadament els rius i torrents que s'han endut tota mena d'objectes: des de cotxes i fins i tot cases senceres. Dues persones han mort i encara ara hi ha una vintena de desapareguts. La zona més afectada ha sigut la ciutat d'Atami, situada uns 80 km al sud-oest de Tòquio. En aquesta zona hi ha una serralada molt propera a la costa, i els torrents han de salvar un desnivell de fins a 700 metres en poc més de 4 quilòmetres.

Res a veure amb la situació que estem tenint a casa nostra. El dia d'avui ha sigut molt tranquil a la immensa major part del territori, marcat per la calor. La temperatura s'ha mantingut semblant a la d'ahir en conjunt, si bé a l'interior de les Terres de l'Ebre ha pujat moderadament. S'ha arribat a (en ºC):

  • 37 a Seròs
  • 36 al Pantà de Siurana
  • 36 a Sant Salvador de Guardiola
  • 35 a Gurb
  • 35 a Terrassa
  • 34 a Gandesa
  • 34 a Tremp
  • 34 a Anglès
  • 30 al Vendrell
  • 28 a Cabrils
  • 27 a Puigcerdà

Al sud de València i a l'interior d'Alacant la temperatura màxima encara ha sigut més alta. A Ontinyent s'ha arribat als 39 ºC, i a poblacions com Villena, Moixent i Rafal, als 38 ºC. A les Illes, els valors més elevats s'han registrat al centre de Mallorca, amb registres de fins a 33 o 34 ºC.

Tot i que fins a les cinc de la tarda només s'ha arribat a produir un ruixat molt localitzat a la Vall d'Aran, s'espera que durant les pròximes hores hi hagi alguns xàfecs a l'extrem nord del Pirineu, a la Catalunya del Nord i a l'interior del nord-est. Unes precipitacions que, localment, aniran acompanyades de tempesta. A la nit els núvols i els ruixats quedaran restringits al Pirineu més occidental, sobretot al seu vessant sud. A la resta del territori el temps es mantindrà sense complicacions.

Demà farà sol o ressol pel pas de franges de núvols alts i prims a gairebé totes les comarques. Ara bé, a partir de migdia creixeran nuvolades al nord-est i al Pirineu que, a la tarda, deixaran algun ruixat de curta durada.

La temperatura màxima quedarà més curta a bona part del Principat, ben bé un parell de graus. Tot i això, el vent de component oest que s'imposarà al Camp de Tarragona i a les Terres de l'Ebre farà pujar el termòmetre més enllà dels 34 o 35 ºC. En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès un avís per calor per demà.

A les Illes Balears i a bona part del País Valencià la temperatura també pujarà considerablement. De nou, a l'interior de València i d'Alacant és on s'enfilarà més, amb registres que podran sobrepassar la marca dels 40 ºC.

Diferència entre la temperatura màxima prevista per demà i la d'avui

La setmana començarà sense gaires novetats. Dilluns serà una jornada majoritàriament assolellada, tot i alguns intervals de núvols baixos a la costa central i a la costa Daurada. De nou, l'ambient serà ben calorós. Tot i que en àrees com el Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i el litoral valencià la temperatura diürna baixarà, cap a les comarques de Girona i a Ponent pujarà.

Cap a mitjans de setmana podrien arribar alguns canvis. A partir de dimecres la calor afluixarà i augmentarà la probabilitat de xàfecs.

stats