La méteo
previsions 08/12/2022

Arriba pluja i neu, però no de la que fa falta

A partir de dissabte a la nit una entrada d'aire fred provocarà un ambient purament d'hivern

3 min
Gel entre les fulles aquesta setmana a prop del pantà de Sau
Escolteu aquí la previsió del temps

Dijous amb precipitacions una mica més abundants de les previstes, sobretot a la costa i al prelitoral, on en alguns moments ha arribat a ploure amb força intensitat. Fins a les 17 h destaquen els 17 l/m² acumulats a l'aeroport de Reus, els 16 de Nulles, els 15 de Constantí, els 12 d'Os de Balaguer, els 11 de Valls o els 9 de Montblanc. Moltes comarques han rebut pluges d'entre 1 i 7 l/m², però no ha sigut ni de bon tros un dels dies més plujosos d'enguany. La suma de les precipitacions de 84 estacions del Meteocat amb prou feina superava els 300 l/m² a les 17 h, una quantitat que s'ha superat clarament en altres dies de la tardor. El 23 de setembre, per exemple, en van caure més de 1.200 en total. Per tant, les pluges d'avui serviran per remullar el territori, però no ajudaran a millorar l'estat de les reserves dels embassaments de les conques internes que avui ja se situen per sota del 32%. Durant la nit les precipitacions afectaran sobretot el Pirineu i Prepirineu occidental, on la cota de neu es mourà entre els 1.700 i els 2.000 metres en general i cal esperar acumulacions de més de 10 o 15 cm de neu a les cotes del vessant sud de la serralada.

Avui ha sigut a més a més el dia més gris des del 24 de maig. De mitjana a Catalunya hi ha hagut un 67% menys de llum del sol del que tocaria per a l'època, una anomalia que no era tan marcada des de la primavera.

Aquest no serà l'únic moment d'inestabilitat de la segona part de la setmana dels ponts. Demà el temps serà molt diferent. Fins al migdia el sol predominarà en moltes comarques, i l'entrada de vent de l'oest farà pujar notablement la temperatura en comarques centrals i del sud. Demà la temperatura tornarà a flirtejar amb els 15 graus en moltes comarques i entre mig matí i migdia arribaran les hores de temps més agradable de tota la segona part de la setmana. Al Pirineu i en altres comarques del terç nord els núvols no marxaran tan clarament.

A la tarda arribarà una nova pertorbació que farà que de nit torni a ploure en molts indrets, encara que sigui testimonialment. Aquest segon front no portarà tanta pluja com el primer a l'oest però, en canvi, de forma més irregular pot deixar alguns ruixats més intensos a la costa i al prelitoral, sobretot entre Barcelona i Girona. És possible que dissabte comenci amb pluja més abundant en alguns indrets al voltant de Barcelona, al Maresme, al Vallès o a la Selva, precipitacions que podrien arribar a superar els 5 o 10 l/m² però que serien molt irregulars. Aquests ruixats també acabaran arribant al Menorca i al nord de Mallorca durant el matí de dissabte. A la majoria d'indrets les precipitacions no s'allargaran més enllà de mig matí.

A Ponent i al sud el dia serà molt assolellat i marcat pel vent entre mestral i ponent, que bufarà amb cops que al Camp de Tarragona i a les Terres de l'Ebre poden arribar a superar els 70 o 80 km/h. La tramuntana també es deixarà sentir a l'extrem nord de l'Empordà i al Rosselló.

Aquest canvi de vent obrirà la porta a una massa d'aire més fred que farà que diumenge i dilluns l'ambient sigui purament d'hivern. Fins llavors la temperatura farà algunes pujades i baixades, però el fet que a les nits hi hagi força núvols farà que les glaçades continuïn sent escasses. Això canviarà a partir de dissabte a la nit: diumenge el dia ja començarà amb molts més termòmetres a prop o per sota dels zero graus, i al migdia l'ambient també serà clarament més fred. Diumenge les màximes seran entre 2 i 4 graus més baixes que avui, i la baixada serà encara més contundent si tenim en compte que demà serà un dia molt agradable.

Diumenge arribarà un altre sistema frontal, però aquest farà ploure sobretot al País Valencià, on les precipitacions també seran en general minses. A Catalunya cal esperar un dia mig ennuvolat o enterbolit, amb més clarianes com més al nord i cel més tapat al sud. La setmana que ve seguirà la processó de sistemes frontals atlàntics, però si us fixeu en els mapes de probabilitat que arribi a ploure amb ganes per dies, veureu que torna a ser al Pirineu occidental i en general a Ponent on és més probable que la setmana que ve comenci amb precipitacions mínimament destacables.

La temperatura pujarà amb aquests nous canvis. El fred més intens només durarà fins dimarts, però la part central del desembre no s'entreveu de fred persistent, sinó més aviat de temperatures lleugerament per sobre del que tocaria.

stats