La méteo

Boires, núvols prims i sense perspectiva de pluja a la vista

Bancs de boira costaners i un ambient més fresc a l'alta muntanya a partir d'avui

3 min
Albada d'aquest matí, des de Gurb (Osona)

Les boires i els núvols prims tornaran a dominar la situació meteorològica aquest diumenge i només hi haurà alguna variació en el temps previst quant a temperatura, que s'espera que baixi una mica. Aquest descens es notarà més al Pirineu, on els termòmetres es normalitzaran durant la setmana vinent i ja no registrarem valors de rècord, com ha passat aquests darrers dies. De fet, en els mapes previstos de temperatura a 1.500 m es veuen valors mitjans d'entre 4 ºC i 6 ºC, que serien els valors que tocarien per aquestes dates.

De mitjana les màximes han començat a baixar una mica, però encara són altes per al que tocaria, amb valors al voltant dels 17 °C (en el conjunt de Catalunya), de manera que han tornat a ser més normals de mitjans d'abril que de gener, si agafem com a referència un període recent com el 2009-2020.

Anomalia diària de les temperatures màximes a Catalunya

A mesura que avanci la setmana la temperatura anirà reculant i el descens es notarà més de dia que de nit. De fet, si donem una ullada als mapes de diferència de temperatura màxima prevista, veiem com les tonalitats blavoses aniran predominant aquests dies.

No estem parlant de fredorades, sinó de valors més normals per a aquestes dates. A Ponent, quan es trenquin les boires espesses, el termòmetre pujarà.

Amb l'anticicló, les inversions tèrmiques han tornat a sovintejar i, de fet, durant la matinada passada s'han tornat a registrar valors més baixos a les valls i fondalades que no pas a cotes altes. Avui les mínimes han estat d'entre -1 ºC i -3 ºC a les fondalades pirinenques mentre que a la cota 2.400 m no han baixat dels 7 ºC en molts casos.

La baixada del termòmetre començarà a notar-se a cota alta i les màximes a 2000 m avui ja no passaran dels 8 ºC o 9 ºC, tot i que serà aquest dilluns quan baixin uns 3 graus respecte les d'avui. Amb l'augment dels núvols dilluns i dimarts farà cada cop menys fred de nit i a primera hora.

Aquest diumenge hi haurà més moments de cel enterbolit, amb presència de núvols alts i prims que no deixaran ni una gota. Són les restes de fronts atlàntics, que només aporten un tel prim de nuvolositat, en forma de Cirrustrats, Altocumuls o Cirrus.

Els núvols alts, sobretot Cirrustrats i Altocumuls, predominaran al llarg del dia. Ahir es van veure, des de Deltebre

Si es veu el terra mullat serà a Ponent i a l'Ebre, on les boires seran ploraneres i podran aportar una mica més d'humitat als sembrats i als boscos. A la costa han aparegut núvols baixos o boires marítimes, que mantindran l'ambient humit fins a mig matí o migdia, que serà quan s'acabaran de trencar. La mar estarà plana o arrissada.

Nuvolositat prevista

Les màximes es mouran al voltant dels 17 °C a la costa i a l'interior es mouran entre els 15 °C i els 19 °C. A Ponent o a les Terres de l'Ebre, si es trenca la boira, passaran dels 15 °C, amb un ambient molt més agradable que no pas dies enrere, en què la boira mantenia la fredor i la humitat durant gran part del dia. Les mínimes de dilluns seran semblants, amb glaçades febles a les valls pirinenques.

Temperatura mínima prevista

Entre dilluns i dimarts els núvols seran més espessos i a prop de mar no és descartable que s'arribin a escapar alguns plugims, sobretot a l'Empordà i a les Terres de l'Ebre. Un front molt desgastat aportarà aquesta nuvolositat, però no portarà precipitacions, tret de 4 gotes mal comptades o algun plugim.

Precipitació total acumulada

No hi ha el més petit símptoma de pluges o nevades significatives a deu dies vista, i tot fa pensar que haurem d'esperar com a mínim al 8 o 9 de febrer per poder explicar algun canvi destacable, segons els models previstos.

stats