La méteo
previsions 11/08/2022

La méteo: La calor més forta té els dies comptats

Dissabte els termòmetres tocaran sostre però diumenge recularan tres o quatre graus

2 min

BarcelonaHem encetat el dijous amb una mica més de xafogor que ahir a la Costa Brava i amb temperatures lleugerament més altes que la matinada anterior en moltes comarques del terç nord del país. Al migdia la calor serà de plena canícula, però els termòmetres no s'enfilaran més que els últims dies: es mantindran entorn dels 30 o 31 °C a la façana litoral –aquí amb una xafogor molt elevada– i es mouran entre els 34 i els 38 a la majoria de comarques interiors.

Diferència de temperatura diürna prevista entre avui i demà.

Demà, en canvi, sí que notarem dos o tres graus més que avui durant les hores centrals del dia i algunes màximes, a Ponent, ja fregaran els 40 °C. I l'última actualització dels mapes del temps confirma que dissabte arribarà el pic de calor d'aquesta primera quinzena del mes d'agost. No s'assoliran els registres més alts de l'estiu, però el termòmetre superarà els 40 graus en força indrets del pla de Lleida, de la vall de l'Ebre i de la Catalunya Central i arribarà als 41 o 42 als indrets més càlids del país.

Però si fins ahir semblava que després d'aquest repunt de la calor tindríem una normalització sobtada de les temperatures, ara mateix hauríem de preveure l'opció que l'ambient més agradable encara trigarà uns dies a arribar. Sí que és cert que diumenge el mercuri recularà 3 o 4 graus, però, tot i això, durant la primera meitat de la setmana que ve encara tindrem temperatures diürnes lleugerament més altes del que tocaria. Seria a partir del pròxim dijous que els termòmetres farien un altre pas enrere i que, per fi, gaudiríem d'uns dies de treva en la calor de ple estiu.

Ratxes màximes de vent previstes per demà a la tarda.

Pel que fa a l'estat del cel, aquest dijous el passarem sense grans complicacions: molt de sol, algunes pinzellades de núvols prims i ruixats de tarda que seran molt més esporàdics que els d'ahir i que quedaran restringits al Pirineu occidental. Divendres continuarem parlant d'un dia en conjunt assolellat, però els xàfecs de tarda podran regar també punts del Pirineu oriental i comarques com ara el Berguedà, el Solsonès o Osona. Demà a la tarda el vent de garbí bufarà amb ratxes moderades i alterarà una mica la mar en trams de la costa central i de la Costa Brava.

De cara al cap de setmana, el temps serà una mica més insegur i variable. Dissabte els núvols guanyaran protagonisme i les tempestes de tarda recuperaran intensitat i podran descarregar en qualsevol punt del Pirineu, de la Catalunya Central i de l'entorn dels Ports. Localment poden anar acompanyades de calamarsa o pedra. Diumenge ja gaudirem de molt més sol que núvols, però a la tarda el paraigua s'haurà de tornar a obrir una estona a les comarques del terç nord del país.

stats