La méteo
previsions 30/03/2023

La méteo: dissabte una tongada de xàfecs i nevades tornarà les temperatures a lloc

Demà encara farà molta calor a la costa, però la Setmana Santa començarà amb temperatures molt més normals per a l'època

3 min

BarcelonaTarda de finals de maig. Avui el vent sec de l'oest ha empès el termòmetre fins a 29,6 °C a Benissanet, fins a 29,1 al Masroig, fins a 28,4 a Falset o fins a 27,1 a Manresa. Temperatures molt estranyes per a l'època. A Manresa amb dades des del 2005 l'únic dia de març més calorós que hi ha registrat és el 13 de març del 2014 en què es va arribar a 27,2 °C.

En general les màximes no han sigut tan altes com en la calorada de mitjans de març, però de mitjana aquest migdia hi ha hagut gairebé 6 graus més dels que tocaria per a l'època. La mitjana de les màximes per al conjunt de Catalunya avui ha arribat 20,9 °C, un valor una mica inferior als 22 °C del dia 13 o als 21,4 del dia 11. Amb el d'avui ja són 13 els migdies de març en què hem tingut temperatures de maig, i això agafant com a referència un període recent (2009-2020).

Aquest serà el març més calorós a Catalunya com a mínim des del 2009. La mitjana de temperatura del mes a un dia per acabar-lo se situa en 10,3 °C, superior als 9,8 del 2017 que fins ara era el valor més alt. Mirant dades de sèries més llargues es pot deduir que probablement l'únic març amb temperatures més altes des que es recullen dades va ser el del 2001.

Superacions de 20 graus al març
A partir de dades de 86 estacions del Meteocat

Demà la calor també serà clarament de primavera avançada, però la temperatura començarà a baixar en algunes comarques interiors i del Pirineu. Les temperatures més altes es donaran en comarques pròximes a la costa, on el vent bufarà sec i amb ratxes ja de més de 50 km/h. El ponent bufarà moderat en moltes comarques centrals, de l'oest i del sud de Catalunya. Demà serà un dia més enterbolit i mig ennuvolat en general, sobretot al Pirineu i en altres comarques de l'extrem nord.

El canvi de temps més destacable de la setmana arribarà dissabte. El cap de setmana començarà amb un gir de temps que activarà ruixats i nevades al Pirineu i és bastant possible que també hi hagi alguns xàfecs destacables en comarques de Girona i més aïlladament en altres indrets de l'est. No serà una ploguda general ni de bon tros. Al matí ja podrien caure algunes gotes, però serà sobretot a la tarda quan descarregaran ruixats més intensos acompanyats de tempesta en algun cas.

Al sud el protagonista tornarà a ser el fort vent de mestral. Al Pirineu, la cota de neu baixarà per sota dels 1.500 metres i diumenge al matí podria nevar fins i tot al voltant dels 1.000. El canvi de temps deixarà un gruix de neu com a mínim destacable, d'entre 5 i 10 cm, a les cotes altes de la serralada, sobretot al vessant nord i al Pirineu occidental.

Aquest canvi de temps obrirà la porta a una massa d'aire més fred. Dissabte i diumenge les temperatures diürnes seran bastant més baixes que els últims dies, un descens que en moltes comarques interiors serà de més de 5 graus i que al Pirineu arribarà a ser de més de 10. En general la Setmana Santa estarà marcada per un ambient molt més normal per a l'època, amb matinades que dilluns i dimarts seran més fredes que les de molts dies de març.

A partir de dimecres el pronòstic encara és incert: el més probable a hores d'ara és que la temperatura vagi pujant i que arribem als dies festius de Setmana Santa amb una calor més similar a la dels últims dies, però encara hi ha dubtes. En tot cas, és poc probable que entrem en una situació de fred tardà com va passar l'any passat a principis d'abril.

Pel que fa a l'estat del cel la primera part de la Setmana Santa estarà marcada per un temps estable i amb molt de sol. Això farà que, tot i que baixi la temperatura, els migdies amb sol siguin purament primaverals. Potser entre dimarts i dimecres hi hagi alguns núvols a la costa, res important.

A poc a poc es va definint la previsió a més llarg termini i com a mínim fins divendres és cada cop més complicat que hi hagi un gir en el temps que pugui fer pensar en pluges. De cara als dies festius de Setmana Santa el temps és més incert, però de moment no hi ha gaires motius per pensar en una situació de pluges més o menys extenses tampoc en aquest moment.

Els pròxims dies també caldrà tornar a parar atenció al fort vent. A partir de dissabte a la tarda i durant gairebé tot diumenge tornarà a haver-hi ratxes fortes d'entre mestral i tramuntana que faran que el cap de setmana el perill d'incendi torni a ser protagonista. El vent bufarà sobretot a les Terres de l'Ebre, als cims del Pirineu i al nord de l'Empordà, però dissabte a la tarda també es deixarà sentir amb ganes en moltes comarques centrals i de Ponent.

stats