previsions 23/07/2021

La méteo: punt final a la calorada

Al llarg del cap de setmana la temperatura anirà de baixa i, a partir de diumenge, hi haurà alguns ruixats

3 min

Justament avui tenim el màxim d'aire càlid a la baixa troposfera. El radiosondatge de Barcelona d'aquesta mitjanit ha registrat una temperatura de 23-24 °C al nivell de referència de 850 hPa (uns 1.500 metres d'altitud). La combinació amb l'ambient assolellat i el vent de garbí que ha bufat durant les hores centrals del dia a la meitat nord de la costa i el prelitoral han fet desbocar la calor, sobretot a les comarques de Girona.

Per primera vegada aquest estiu hi ha hagut valors de temperatura màxima per sobre de la marca dels 40 ºC. És el cas d'Anglès (la Selva) i de Banyoles. Ara bé, a molts punts de l'interior s'ha arribat als 34 a 39 ºC. Aquests han estat alguns dels registres:

  • 41 ºC a Anglès
  • 40 ºC a Banyoles, a Castelló d'Empúries i a Navata
  • 39 ºC a Girona, a Santa Coloma de Farners, a Lleida i a Gurb
  • 38 ºC a Tremp i a Castellbisbal
  • 36 ºC a Horta de Sant Joan
  • 34 ºC a Viella
  • 33 ºC a Barcelona
  • 30 ºC a Tarragona

Cap a l'interior de València i d'Alacant també hi ha hagut termòmetres que han superat els 40 ºC i, fins i tot, han fregat els 42 ºC en algunes poblacions com Benigànim o Requena. A les Illes la calor ha estat una mica menys intensa, però tot i això hi ha hagut registres de fins a 39 ºC a Muro i a Binissalem.

Durant la tarda continuaran arribant núvols alts i mitjans per l'oest i augmentarà la pols en suspensió. Això farà que el cel quedi enterbolit. A més, durant la nit vinent els núvols es faran més gruixuts i fins i tot podrien caure quatre gotes de fang. Ben poca cosa, tot just per mullar el terra i embrutar.

Demà es tornarà a imposar el sol o ressol arreu, alhora que de mica en mica la massa d'aire càlid s'anirà enretirant mar enfora. En conjunt la calor afluixarà, un descens que serà molt marcat a les comarques de Girona i més lleu a la resta. Ara bé, com que la marinada entrarà una mica més tard que aquests últims dies a les Terres de l'Ebre, en aquesta zona la temperatura pujarà una mica, fins als 35 a 37 °C a tot estirar. A les Illes també farà més calor, i al centre de Mallorca es podria arribar als 40 °C. En aquest sentit, es manté vigent un avís carabassa de l'Agència Estatal de Meteorologia per a les Balears i un de groc per al centre i al sud del País Valencià.

Temperatura màxima prevista per demà

A mesura que avanci el cap de setmana la situació s'anirà normalitzant i diumenge recuperarem els valors normals per a l'època. A l'interior sovintejaran els 30 a 35 °C i a la costa, els 25 a 30 °C amb xafogor. Calor sense extrems. A més, a partir del migdia creixeran nuvolades a zones de muntanya que durant la tarda deixaran alguns xàfecs a l'interior del nord-est i, de manera més aïllada, a la resta del Pirineu.

Entre dilluns i dimarts el temps serà una mica més regirat. Els ruixats i les tempestes podrien guanyar terreny per l'interior, tal com ja fa dies que apunten els diversos models.

Perill d'incendi forestal molt elevat

La calor, la baixa humitat, el vent i la sequera acumulada han tenyit de vermell el mapa del perill d'incendi forestal. Avui el perill serà molt alt en bona part del litoral i prelitoral central i nord i en punts de Ponent i del sud de la Catalunya Central. Fins i tot, a l'Empordà hi ha zones amb un perill extrem. Com sempre, cal parar molta atenció i evitar qualsevol imprudència que pugui originar un foc, però avui encara més. En cas que veieu una columna de fum, truqueu com més ràpidament millor al número de telèfon d'emergències.

Predicció de perill d'incendi forestal per avui
stats