La méteo
previsions 26/09/2023

La méteo: temperatures a tocar dels 35 graus per començar l'octubre

El temps estable i anticiclònic no s'acabarà fins a mitjans de la setmana que ve

3 min

BarcelonaTarda de calor molt similar a la d'ahir. Mentre les mínimes, a primera hora, han sigut normals per a l'època, les màximes s'han enfilat un parell de graus per sobre de la referència dels últims anys. Destaquen els 30,9 °C de Seròs, els 30,7 d'Alcarràs, els 30,4 de Tremp o els 30 de Lleida, Mollerussa i la Pobla de Segur.

Anomalia diària de les temperatures màximes a Catalunya
A partir de les dades de 86 estacions del Meteocat

Ja ha passat la tardor i va tornant l'estiu. A mesura que avanci la setmana la temperatura no farà sinó pujar i els 30 graus aniran apareixent cada cop en més comarques interiors i prelitorals. És bastant possible que la temperatura no toqui sostre fins al cap de setmana, coincidint amb el canvi de mes. Això pot comportar que diumenge caiguin alguns rècords del mes d'octubre.

Tot i que encara falten uns quants dies per al cap de setmana, els grans models de previsió apunten a una segona part de la setmana en què els 30 graus se superaran amb facilitat en comarques interiors. A Lleida, per exemple, és molt probable que diumenge hi hagi més de 30 graus. Amb dades des del 1960, la temperatura més alta en un mes d'octubre són els 32,4 °C del 3 d'octubre del 2014, un valor que no és gens forassenyat pensar que pugui superar-se.

Per saber l'evolució de les masses d'aire i el possible comportament de les temperatures es recorre normalment als mapes de la capa de 850 hPa, que correspon aproximadament a uns 1.500 metres d'altura. L'Aemet alertava aquest dilluns que les previsions de cara al cap de setmana apuntaven a valors rècord per a l'època en aquest nivell, sobretot al Mediterrani occidental.

Cal deixar clar que no sempre la situació que es dona a la capa de 850 hPa té un reflex directe en superfície. En situacions de molta calma anticiclònica i poc vent com la que s'acosta, és freqüent la inversió tèrmica i això fa que en cotes baixes les temperatures nocturnes no siguin tan altes com marquen aquests mapes. Els pròxims dies s'eixamplarà la diferència entre la temperatura de primera hora i la dels migdies, i les nits continuaran sent relativament fresques. La temperatura nocturna també s'anirà enfilant durant la setmana, però no tan clarament com en el cas dels valors diürns, sobretot a les valls i zones enclotades.

En aquest context de potent anticicló, no cal esperar cap canvi de temps. El sol predominarà durant tota la setmana, com a molt amb algunes pinzellades de núvols prims a estones. Les boirines i els bancs de boira aniran apareixent durant les primeres hores del dia, però encara tindran poc protagonisme. Durant la primera part de la setmana que ve és possible que arribi una certa normalització de la temperatura i també hi ha els primers símptomes de possibles canvis de temps. Tot plegat són senyals molt tebis i poc clars. El mapa de probabilitat que durant els pròxims nou dies s'acumulin com a mínim 5 l/m² mostra un panorama desolador.

Probabilitat que durant els pròxims nou dies s'acumulin més de 5 l/m2

Els pròxims deu dies seran del tot secs i càlids, cosa que agreujarà encara més la situació de les reserves d'aigua. Els embassaments de les conques internes continuen baixant i ja se situen al 22,04%, però les nul·les perspectives de precipitació a deu dies vista fan pensar que durant la primera part del mes d'octubre el nivell s'acostarà ja molt al del mínim històric del 21% del 2008.

stats