previsions 16/09/2021

La méteo: no s'acaben els ruixats dispersos i localment forts

Durant la tarda nit tornaran a aparèixer xàfecs sobtats, i dissabte aniran a més

3 min

BarcelonaDesprés d'un matí de calma, aquesta tarda han reaparegut amb força els ruixats i les tempestes, uns xàfecs que a primera hora de la tarda han brotat sobretot al Pirineu, a la Catalunya Central i al voltant del Montsec. Alguns són forts i van probablement acompanyats de calamarsa o pedra. Les tempestes es mouen poc, i això afavoreix que s'estiguin acumulant quantitats de pluja importants de forma local. Des que han arrencat un altre cop les pluges al migdia i fins a les sis de la tarda destaquen els 42 l/m² acumulats a Berga, els 32 de Tremp i els 30 de Solsona. A Berga aquest mes ja hi han caigut gairebé 210 l/m², una quantitat gens habitual, sobretot tenint en compte que tot just som a dia 16.

Durant la nit una cadena de tempestes ha entrat pel mar i ha afectat moltes comarques de la costa i del prelitoral. Les precipitacions més abundants s'han acumulat al nord del Maresme i a la Selva. Fins a les vuit del matí destaquen els 121 l/m² acumulats a Malgrat de Mar i els 110 de Blanes. La pluja ha caigut en diverses tongades al llarg de la nit, fet que segurament ha evitat acumulacions i inundacions importants. Tot i això, en zones baixes com el Pla de Grau la pluja s'hi ha acumulat de forma evident.

Les pluges han tornat a passar pràcticament de llarg de Barcelona i els seus municipis més pròxims. Ahir a última hora una forta tempesta va descarregar una intensa pedregada en alguns punts de la Terra Alta. Un dels municipis més afectats va ser Batea, on l'aiguat va descarregar 27 l/m² en mitja hora i 31 en total. La tempesta va anar acompanyada de forts cops de vent, i podria haver anat acompanyada també d'algun fenomen violent com ara un esclafit. L'aiguat va provocar danys importants en cultius de vinya just en el moment de la verema, segons Unió de Pagesos.

Durant el matí els xàfecs s'aniran repetint de forma molt irregular, però amb la possibilitat que puguin ser puntualment intensos i forts en comarques centrals i de l'est. Al migdia i a primeres hores de la tarda minvaran, però durant la tarda i nit encara hi haurà la possibilitat de xàfecs forts al Pirineu, a la Catalunya Central, en comarques de Girona i, ja de nit i matinada, fins i tot en punts de la costa, sobretot a la costa central.

Acumulacions de precipitació previstes per demà

Avui segurament serà el dia amb més pluges i tempestes de la setmana, però els pròxims dies el temps seguirà sent insegur. Demà els ruixats de poca estona apareixeran sobretot al Pirineu, en comarques de Girona o en punts del Vallès i del Maresme. En general seran precipitacions més puntuals i menys abundants que les d'avui. Com més al sud i més a Ponent més sol farà.

Dissabte a la tarda i vespre es reactivarà la inestabilitat i els ruixats tornaran a guanyar protagonisme i extensió. Sobretot plourà al Pirineu, al Prepirineu i en comarques de Girona i de Barcelona, xàfecs molt irregulars però que sobretot al Pirineu i a la Catalunya Central podrien tornar a descarregar 30 o 40 l/m² en poca estona. Diumenge el temps s'entreveu més tranquil: amb més sol i amb ruixats molts més escassos.

Acumulacions de precipitació previstes per dissabte

Pel que fa a la temperatura, la xafogor comença a remetre a la costa. Avui el dia ha començat amb entre 3 i 5 graus menys que ahir en moltes comarques de la Costa Brava i de la costa central. En general avui les màximes seran un parell de graus més baixes que ahir, i en sectors del Pirineu i de l'Empordà la temperatura arribarà a baixar-ne 4 o 5.

El descens del termòmetre continuarà els pròxims dies i la sensació de final d'estiu s'anirà apoderant de l'ambient durant el cap de setmana. Els pròxims dies les temperatures seran molt més normals per a l'època, a l'espera que a mitjans de la setmana que ve la sensació de tardor ja pugui treure el cap: és bastant possible que entre dimarts i dimecres que ve la temperatura segueixi baixant i arribi un primer tast de l'ambient d'octubre.

Encara que diumenge el temps sigui més tranquil, tot fa pensar que la setmana que ve començarà amb més pluges i tempestes. Entre dilluns i dimarts el temps s'entreveu un altre cop molt variable i amb ruixats dispersos però puntualment abundants.

Dierència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de dissabte
stats