previsions 26/05/2021

La méteo: salt cap amunt de la temperatura que encara no serà definitiu

El cap de setmana començarà amb un pic de calor però podria està també marcat per xàfecs

3 min

BarcelonaTarda més calorosa que ahir en general, tot i que el termòmetre només s'ha disparat clarament en algunes comarques de Girona. En indrets com Ripoll i Olot aquesta tarda hi ha hagut entre 4 i 5 graus més que ahir, però en general les màximes han pujat un o dos graus. L'excepció han sigut alguns punts de les Terres de l'Ebre, on els núvols han frenat la temperatura. A Tortosa, per exemple, dels 25,5 graus d'ahir s'ha passat a només 21 avui. D'entre les màximes més altes d'avui destaquen els 26 graus de Terrassa, els 25 de Solsona i del Pantà de Siurana o els 24 de Blanes, Igualada i la Seu d'Urgell.

De matinada ha fet molta fresca: en el conjunt de Catalunya la passada nit ha sigut la nit més freda des del 13 de maig, la mitjana de les temperatures mínimes s'ha situat 3 graus per sota del valor normal per a l'època.

Aquesta tarda i vespre cal esperar alguns ruixats intermintents al Pirineu i també als Ports i en general a les Terres de l'Ebre. Xàfecs de poca estona que podrien arribar a ser intensos en algun cas. Demà hi haurà bandes de núvols prims, però en general farà sol. Només al Pirineu hi haurà alguns intervals de núvols més compactes. A partir de divendres entrarem en una fase de dies més variables i de temps insegur. Divendres serà un dia mig ennuvolat en moltes comarques, però només cauran ruixats puntuals al Pirineu.

Acumilacions de precipitació previstes per avui

Els núvols estan marcant la primavera en moltes comarques de la meitat est. Des del mes de febrer fins ara són molts els observatoris que estan registrant força menys insolació de la que tocaria, sobretot en indrets pròxims a la costa. Amb dades des de l'1 de febrer, a Barcelona hi ha hagut un 8% menys de sol, a Tarragona un 7,5% menys, i a Girona la diferència frega el 10%. En canvi, a Ponent hi hagut més clarianes del normal, en concret un 3% més.

Entre dissabte i diumenge és possible que els ruixats vagin a més, no només al Pirineu i el Prepirineu, sinó potser també en comarques de Ponent i de la Catalunya Central. Com ja va passar amb les pluges de dilluns passat, els models de previsió no acaben de posar-se d'acord encara sobre com serà el cap de setmana, però cal tenir en compte la possibilitat d'una tongada de ruixats en força comarques del nord i de l'oest, sobretot entre dissabte a la tarda i diumenge. Com més a l'est menys probable s'entreveu la pluja de cara al cap de setmana.

Els dies vinents farà més calor. Demà ja es notarà un salt cap amunt del termòmetre, però el pic de temperatura de la setmana no arribarà fins dissabte. Començarem el cap de setmana amb temperatures per sobre dels 30 graus en força comarques interiors i en alguns punts del prelitoral, però tampoc aquesta vegada la calor serà persistent. El canvi de temps de dissabte al vespre farà que molt probablement comencem el juny amb un temps fins i tot fresc per a l'època. La calor podria tornar durant la segona part de la setmana que ve, però això encara és incert.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de dissabte.

Lluna plena en perigeu

Avui és nit de lluna plena, i la d'avui és una de les dues d'enguany en perigeu. Entre el pleniluni i el moment cíclic de més proximitat entre la Terra i la Lluna hi haurà només nou hores de diferència, fet que vol dir que avui la lluna plena es veurà una mica més grossa i més brillant del que sol veure's habitualment. Sortirà al voltant de dos quarts de deu i es pondrà demà cap a les set del matí.

Avui a més a més hi ha hagut un eclipsi total de Lluna que només s'ha pogut veure complet des de Nova Zelanda, des de l'Antàrtida, o també des d'alguns punts d'Austràlia i en illes del Pacífic. L'eclipsi jha tingut el seu punt màxim poc després de la una del migdia hora nostra.

Així s'ha vist l'eclipsi de Lluna des de Califòrnia
stats