previsions 09/12/2017

Aquest diumenge a la nit la borrasca explosiva 'Ana' causarà fortes ventades a Catalunya

Es tracta d'una ciclogènesi explosiva, una pertorbació profunda, que afectarà França i la Península

Manel Cascante
2 min
Ratxes de vent previstes durant la nit de diumenge a dilluns

BarcelonaEls mapes ja fa uns quants dies que es fan ressò de la gestació i aprofundiment d'una borrasca que, entre aquest diumenge i dilluns, promet causar un bon enrenou meteorològic a la península Ibèrica i a França.

El terme per definir aquest procés de gènesi és el de 'ciclogènesi explosiva', un paraula certament mediàtica –d'aquelles que asseguren bons titulars–, però que en realitat no convé menystenir pel fet de fer referència a un tipus de borrasques que poden causar un gran impacte de béns i persones.

Una ciclogènesi explosiva és una borrasca que s'aprofundeix molt de pressa, amb una variació de més de 24 hPa en menys de 24 hores al seu centre, i que es caracteritza pel fet de generar fortes ventades.

La pertorbació en qüestió s'ha batejat amb el nom d''Ana'. Les agències encarregades d'ara endavant de posar nom a les borrasques profundes que puguin afectar la península Ibèrica i França, i causar impactes, són Météo-France, l'Institut Portuguès del Mar i l'Atmosfera (IMPA) i l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet). El Regne Unit i Irlanda fan una cosa semblant des del 2015 per a les pertorbacions que afecten el seu àmbit.

L''Ana' encara no és una realitat, però està previst que comenci a definir-se aquest diumenge de bon matí a l'oest d'Irlanda i que vagi guanyant empenta amb el pas de les hores. Demà al vespre, el seu centre arribarà a una pressió de només 968 hPa i se situarà damunt l'Atlàntic, al sud de les costes de Normandia.

La seva arribada es preveu que aquest diumenge impliqui ventades molt enèrgiques del sud-oest al centre i el nord de la península Ibèrica, amb ratxes que podran superar fàcilment els 100 km/h, sobretot a l'entorn del sistema Ibèric i en zones altes de la Meseta i el sistema Cantàbric. El vent també es farà notar demà a Catalunya, per bé que no passarà encara de moderat a la majoria de comarques.

La ventada, però, guanyarà empenta aquest diumenge al vespre a Catalunya i es deixarà sentir sobretot la nit de diumenge a dilluns, i dilluns de bon matí. El vent bufarà amb ganes arreu, però sobretot a prop del litoral, en zones elevades de l'interior i del Pirineu, i en molts sectors de les comarques gironines.

La ventada podrà implicar ratxes de més de 90 km/h en diverses zones, però també es preveu que es puguin superar els 70 km/h en unes quantes àrees molt urbanitzades, i poc habituades al vent, de l'entorn metropolità de Barcelona.

El vent afluixarà dilluns al matí coincidint amb el pas d'un front de pluja i neu.

Ratxes de vent (km/h) previstes dilluns a les 6 del matí
stats