La méteo
previsions 22/09/2023

La méteo: la tardor comença amb més fred, però la calor encara tornarà

Aquesta tarda de divendres hi haurà alguns xàfecs intensos al nord-est, però el cap de setmana predominarà el sol

2 min

BarcelonaAvui la temperatura ha fet una baixada molt notable, però a la costa, on viu més gent, el vent de ponent ha mantingut el termòmetre alt. Les màximes més altes del dia s'han donat a prop de mar, destaquen els 28 °C de Cunit, els 27,7 de Viladecans, els 27,5 del centre de Barcelona o els 27 de Tarragona. De mitjana, però, les màximes han sigut dos graus més baixes del que tocaria per a l'època, temperatures de segona setmana d'octubre.

Anomalia diària de les temperatures màximes a Catalunya
A partir de dades de 86 estacions del Meteocat

El vent es deixa sentir amb ganes en comarques de l'oest i del sud, cosa que ha dificultat poder fer front a l'incendi de Vespella. A la Riba el vent ha arribat a 68 km/h i a les Borges Blanques de 65, destaquen també les ratxes de 54 d'Alforja i de 52 de Margalef. A Ponent també hi ha hagut ventades: 63 km/h a Alguaire i 59 al Montsec d'Ares, amb dades fins a les 17.30 h. Durant el vespre les ratxes poden ser una mica més fortes al Camp de Tarragona, però el vent tendirà a minvar durant la nit i matinada.

Tarda de ruixats molt dispersos però intensos en comarques del nord-est. Fins a les 19 h s'han acumulat 21 l/m² a Banyoles i a Bordils, 19 a Molló i a Cervià de Ter, 6a la Tallada d'Empordà, 4 a la Molina i 3 a Girona i a Manlleu, en aquests últims dos casos són pluges de la passada la nit. Durant el vespre els ruixats intensos s'aproparan més a la Costa Brava, però sempre de forma molt dispersa i amb poques pluges destacables.

Demà i diumenge s'entreveuen assolellats i sense complicacions. Dissabte, entre la tarda i el vespre, no és del tot descartable algun ruixat molt aïllat entre el Maresme, el Montseny i la costa central, però si algun d'aquests ruixats arriba a aparèixer serien en tot cas fenòmens molt puntuals.

Demà a les 8.50 h del matí començarà oficialment la tardor, i tot fa pensar que les primeres hores de la nova estació suposaran, efectivament, un canvi d'ambient. Aquest dissabte començarà amb les temperatures més baixes d'aquest final d'estiu, però els estius fa uns quants anys que són sempre molt difícils d'acabar. A partir de diumenge tot fa pensar que tornarà a haver-hi temperatures de fins a 30 °C al migdia i, en tot cas, la situació de calma que arribarà en aquest tram final de setembre afavorirà nits i matinades fresques.

Hi ha poques possibilitats de pluja de cara al tram final del mes de setembre. La setmana que ve començarà amb molta estabilitat i sembla cada cop menys probable un nou gir en el temps abans de l'octubre. La setmana que ve ens instal·larem en temperatures clarament per sobre del que tocaria per a l'època, sobretot al migdia. A hores d'ara a deu dies vista no s'entreveu cap altre canvi que pugui tornar a fer notar la tardor.

En general, a Catalunya el mes de setembre ja ha complert les expectatives de precipitació. Des del març no hi ha hagut cap mes dramàtic pel que fa a la sequera, però, així i tot, les reserves dels embassaments continuen baixant.

stats