previsions 08/04/2021

La méteo: demà reapareixerà la pluja i el cap de setmana acabarà fins i tot amb neu

Els migdies del cap de setmana seran agradables però la setmana que ve començarà un altre cop amb fred

3 min

BarcelonaAquest migdia la temperatura ha pujat més que ahir, en general les màximes s'han enfilat un parell de graus, però en algunes comarques de Girona la diferència ha arribat a ser de més de 5. D'entre les màximes d'avui destaquen els 21 graus d'Anglès, els 20 de Cabanes i de la Vall de Bianya i els 19 de Figueres. El vent de garbí no ha permès que la sensació tèrmica pugés tant com el termòmetre: avui ha bufat amb cops de 54 km/h a l'aeroport de Vilobí d'Onyar, de 50 a Castell d'Aro i de 48 a Blanes.

La nit no ha sigut tan freda com l'anterior en comarques de l'oest, però en canvi avui el dia ha començat amb glaçades en diverses comarques de Girona. A Castelló d'Empúries la temperatura s'ha acostat als -2 graus de matinada, a Sant Pere Pescador i a Torroella de Montgrí s'ha arribat a -1, i a Girona i a la Bisbal d'Empordà el termòmetre ha baixat fins als 0 graus. Sis estacions de l'Empordà han batut el seu rècord de fred per un dia d'abril, algunes, com és el cas de Sant Pere Pescador, amb dades des de 1989. A les Balears la nit també ha sigut estranyament freda, a l'aeroport de Son Sant Joan la mínima ha baixat fins a 0 graus, el valor més baix a l'abril des del 1991. Ahir va ser un dia clarament fred per a l'època, la temperatura mitjana a Catalunya va baixar per sota dels 6,5 graus. Només 5 dies de febrer van ser més freds que ahir.

Els models de previsió han canviat força el panorama de cara a demà en les últimes actualitzacions. El pas d'una pertorbació farà que al matí plogui en moltes comarques de Tarragona, i al centre del dia aquestes precipitacions s'estendran gairebé per qualsevol comarca. En general seran pluges minses, però en alguns punts de la costa la pluja pot arribar a deixar fins a 5 o 10 l/m2. La tongada de precipitacions serà més aviat curta i es concentrarà sobretot a les hores centrals del dia. Els núvols faran baixar la temperatura al migdia, però no es repetiran les glaçades d'avui al nord-est.

Acumulacions de precipitació previstes per a divendres

El cap de setmana serà bastant variable i mig ennuvolat, però fins diumenge a la tarda els ruixats seran escassos. Dissabte s'escaparan només ruixats o alguna tempesta al voltant dels Ports i al Pirineu occidental. Durant el matí també plourà a les Balears. Diumenge al matí farà força sol, i a prop de la costa la temperatura s'enfilarà gairebé tant com en alguns dies de Setmana Santa.

Diumenge a la tarda arribarà una tongada de pluja més important, que fins dilluns al matí deixarà precipitacions abundants en punts del Pirineu, del Prepirineu i en comarques de Girona i de Barcelona. En tot l'episodi hi haurà acumulacions de més de 50 l/m2 al Pirineu oriental i a la Catalunya Central.

Aquest canvi de temps obrirà un altre cop la porta al fred. La nit de diumenge a dilluns ja podrà nevar a cotes baixes del Pirineu, i dilluns la cota de neu arribarà a baixar dels 1.000 metres. La nevada agafarà a les cotes baixes de la Vall d'Aran o la Cerdanya, i en cotes altes s'acumularan fins a 20 centímetres de neu. La tramuntana i el mestral tornaran a bufar amb ganes entre diumenge a la tarda i dilluns, i tot plegat provocarà una situació de temperatures tant o més baixes que els últims dies entre dilluns i dimarts. La nit de dilluns a dimarts poden repetir-se algunes glaçades.

Acumulacions totals de precipitació previstes fins dilluns a la nit
stats