previsions 05/09/2021

L'estiu no es dona per vençut

Avui els termòmetres repuntaran tres o quatre graus més que ahir, i entre demà i dimarts es tornaran a superar els 35 graus a Ponent

2 min
Albada rogenca des del Moianès, aquest diumenge.
Escolta aquí la previsió del temps

Hem començat diumenge amb el cel serè en bona part del país. Els bancs de boira que a primera hora dificultaven la visibilitat a la plana de Vic, al pla de Bages i a la conca d'Òdena es desfaran ràpidament i només cap a les comarques tarragonines els núvols baixos seran una mica més tossuts. En tot cas, també aquí el sol s'acabarà imposant i, tot i que a la tarda creixeran nuvolades en punts de muntanya i arribaran bandes de núvols prims al País Valencià i a les Terres de l'Ebre, la jornada l'acabarem de passar amb cel bàsicament serè al conjunt del país.

De totes maneres, de manera aïllada es formaran petits nuclis tempestuosos a la Serralada Prelitoral -a Montserrat, a les Muntanyes de Prades o al Montseny- o a l'entorn del Cabrerès i de les Guilleries. Podran descarregar amb intensitat però seran sempre fenòmens puntuals i de curta durada i no acumularan més de 5 o 10 litres per metre quadrat.

Diferència de temperatura diürna prevista entre ahir i avui.

La sensació d'estiu també serà clara a nivell tèrmic. La matinada ja ha sigut una mica més xafogosa que l'anterior –avui ben pocs indrets de costa han baixat dels 20 graus– i al migdia notarem dos o tres graus més que ahir i algunes màximes ja arribaran als 33 o 34 ºC als sectors més càlids del país. Aquest repunt de la calor s'acabarà de fer evident entre dilluns i dimarts, quan els termòmetres s'enfilaran encara un parell de graus més i no seria estrany que puntualment se superessin els 35 graus al pla de Lleida.

Demà dilluns els termòmetres tocaran sostre.

A partir de dimecres les temperatures recularan lleugerament, però durant el segon tram de la setmana l'ambient encara serà més d'estiu que de tardor. I fent un cop d'ull als mapes a mitjà i a llarg termini, tampoc s'entreveu cap fredorada sobtada abans de deu o dotze dies i, per tant, tot fa pensar que la tornada a l'escola –i probablement també tota la primera setmana lectiva– es farà amb samarreta i pantalons curts a gairebé tot el país.

Divendres s'intueix com el dia més insegur de la setmana. Previsió de pluja acumulada en 24 hores.

Pel que fa a l'estat del cel, tampoc esperem gaires complicacions. Demà dilluns els núvols faran una mica més la guitza i a tot estirar s'escaparà algun ruixat aïllat de tarda a cavall del Ripollès, Osona i la Garrotxa o a l'entorn del Maestrat i els Ports. Dimarts serà una jornada mig enterbolida per núvols alts però no plourà enlloc. I ara mateix sembla que serà durant els dies centrals de la setmana que tindrem una mica més de rebombori: dimecres i dijous descarregaran xàfecs de tarda al Pirineu, i divendres i dissabte aquests ruixats podrien afectar també altres comarques interiors. De tota manera, no s'intueix cap episodi de pluges més o menys generalitzades durant aquesta primera quinzena de setembre.

stats