previsions 18/11/2021

La méteo: una situació de pluges, neu i fred pot marcat el tram final del novembre

Durant el cap de setmana els núvols aniran en augment i l'ambient serà una mica menys hivernal

3 min

Avui la temperatura s'ha enfilat bastant més que ahir a l'Empordà, a la Catalunya del Nord i en menor mesura en altres comarques del nord-est, però en canvi l'ambient ha canviat poc en general. D'entre les màximes més altes d'avui destaquen els 18,9 graus de Castell d'Aro, els 18,8 de Tortosa, els 18,3 de la Bisbal d'Empordà o els 18,1 de Tarragona. Al País Valencià els núvols han frenat clarament la temperatura, fins a les tres de la tarda les pluges han acumulat 57 l/m² a Cullera, 44 a Polinyà de Xúquer i 43 a Alzira.

Diferència entre la temperatura d'avui a dos quarts de cinc de la tarda i la d'ahir a la mateixa hora

Aquest matí ha tornat a glaçar en molts indrets de Ponent i en punts del Pirineu i Prepirineu. Avui no hi ha hagut més temperatures sota zero que ahir, però en canvi sí que ha augmentat el nombre d'estacions que han baixat dels 5 graus. Ahir un 57% de les estacions de les quals fem seguiment van baixar dels 5 graus; avui ho han fet un 63%. Algunes mínimes d'avui han sigut els -2 °C de Guardiola de Berguedà, els -1 de Tremp, les Borges Blanques i Solsona, els 0 graus de Cervera i de Girona, o la mínima d'1 grau de Lleida. Al migdia la màxima es quedarà més curta que ahir a Ponent i en moltes comarques del sud, però en canvi pujarà un o dos graus en moltes comarques de Girona i en altres indrets de la meitat est.

Demà el temps canviarà ben poc. Al matí tornarà a glaçar en fondalades interiors, però al migdia el termòmetre s'enfilarà més que avui. El sol predominarà, només amb alguns núvols baixos i boires matinals en fondalades de la Catalunya Central i de Ponent. Dissabte començaran augmentar els núvols pel sud i, de fet, reapareixeran les pluges en força comarques del País Valencià. No és descartable que algun ruixat pugui afectar també les Terres de l'Ebre. A Catalunya els núvols enterboliran el cel al sud i a Ponent, però en general encara hi haurà moltes clarianes. Demà i dissabte al migdia la temperatura pujarà una mica més que els últims dies. Diumenge la nuvolositat anirà a més: el més probable és que encara no plogui gairebé enlloc, però el temps serà més insegur. Les precipitacions sí que podrien reaparèixer ja a les Balears, sobretot a Menorca i a les Pitiüses.

Acumulacions de precipitació previstes per dissabte.

Dilluns el temps serà cada cop més inestable, i és bastant possible que ja caiguin alguns primers ruixats. Avui els models de previsió han fet augmentar clarament les possibilitats d'una tongada de pluges i nevades extensa, que quedaria centrada en dimarts. Encara és aviat per precisar gaire cosa, però podrien ser precipitacions com a mínim destacables en general, i és possible que abundants al Pirineu i Prepirineu. És poc probable que la cota de neu baixi per sota dels 1.000 metres quan caigui el gruix d'aquesta ploguda, però sí que cal esperar nevades abundants en cotes mitjanes i altes del Pirineu i als Ports.

Probabilitat en tant per cent que dimarts s'acumulin més de 5 l/m2.

Òbviament, com més enllà fixem la mirada més incert és el pronòstic, però sembla cada cop més probable que a mesura que vagi avançant la setmana que ve el fred augmenti. Segurament el tram final del novembre serà clarament hivernal, i no és descartable que el fred pugui arribar a ser molt intens al voltant de l'últim cap de setmana de novembre. La segona part de la setmana és bastant menys probable que hi hagi precipitacions, però caldrà anar seguint l'evolució del pronòstic per veure si poden aparèixer alguns ruixats de neu en cotes més baixes.

D'avui en vuit podria entrar una massa d'aire molt fred.
stats