previsions 30/01/2021

Fortes ventades i temperatura a la baixa

El pas d'una pertorbació portarà ruixats, els més importants al Pirineu i a les comarques de Girona

2 min
La posta de sol d'ahir des de Moià. Autor: CARLES ILLA.
Escolta aquí la previsió del temps

L'ambient primaveral dels últims dos dies el deixarem enrere, de manera transitòria, al llarg del cap de setmana. De fet, la temperatura que hi havia avui de bon matí era entre 3 i 8 graus més baixa que ahir a la mateixa hora.

L'augment dels núvols fruit de l'arribada d'una pertorbació afavorirà que la màxima d'avui quedi frenada. Se situarà entre 7 i 12 ºC al Pirineu, entre 10 i 15 ºC al Prepirineu i a l'altiplà central, i entre 15 i 20 ºC a la resta.

Temperatura màxima prevista per avui

Durant el matí arribaran precipitacions per l'oest, especialment al Pirineu i Prepirineu occidental. Entre migdia i mitja tarda els xàfecs s'estendran pel quadrant nord-est, localment amb tempesta, mentre que a la resta del Principat també es pot produir algun ruixat dispers. A partir de llavors quedaran restringits al vessant nord del Pirineu. La cota de neu, que en un inici voltarà els 1.900 metres, baixarà fins als 1.400 metres a la tarda i als 1.000 metres al final del dia.

Ara bé, sens dubte el protagonista del temps d'avui i demà serà el vent de ponent i mestral, que es reforçarà notablement. Només les valls del Pirineu i Prepirineu i alguns sectors de les comarques de Girona en quedaran al marge. A partir d'aquest migdia hi haurà ratxes de 60 a 80 km/h en bona part del país.

Demà la ventada afectarà els cims del Pirineu i el centre i el sud del territori, amb cops de 60 a 80 km/h en molts sectors. Ara bé, a les muntanyes del prelitoral, a l'interior i sud del Camp de Tarragona i a les Terres de l'Ebre hi podrà haver ratxes superiors als 100 km/h, especialment durant el matí i un altre cop a partir del vespre.

Cop màxim de vent previst per demà al matí

El Servei Meteorològic de Catalunya ha actualitzat l'avís per vent. Per avui l'avís és de grau 1/6 a les comarques de Ponent, l'altiplà central, el Camp de Tarragona, el Penedès i l'oest de Barcelona. Per demà, en canvi, hi ha avisos a les comarques del centre i l'oest del país, i en especial l'Alt i el Baix Camp, la Conca de Barberà i el Priorat.

Avís del Servei Meteorològic de Catalunya per vent per demà.

Ventada a banda, diumenge serà una jornada molt més assolellada. Tot i això, els núvols es mantindran abundants al vessant nord del Pirineu, on hi haurà precipitacions fins a migdia i altra vegada a partir de mitja tarda. La cota de neu pujarà ràpidament dels 1.000 als 2.000 metres al migdia, per tornar a baixar a partir del vespre fins als 1.500 metres.

Fora del Pirineu, on la temperatura pujarà, la màxima de demà serà entre 1 i 3 graus més baixa que no pas la d'avui. Els 20 ºC només es fregaran en punts del sud de la Costa Daurada. En general, la majoria de valors es mouran entre els 13 i els 18 ºC.

Dilluns es mantindran les precipitacions al sector pirinenc, mentre que a partir de dimarts l'anticicló voldrà guanyar terreny. De nou, el termòmetre pujarà i podríem tenir una primera setmana de febrer amb migdies primaverals.

stats