previsions 06/12/2021

La méteo: Vent a la baixa, bona visibilitat i nevades més febles al Pirineu

A l'Aran i al tram nord de la Noguera Pallaresa el perill per allaus és fort (4 sobre 5).

4 min
Pirineu i Prepirineu nevats, des de Bellmunt (Osona)
Escolta aquí la previsió del temps

Entrem en l’equador d’aquest llarg pont amb un vent que va afluixant i amb un paisatge ben blanc al Pirineu, després de la nevada registrada, sobretot a l’Aran i al sector nord del Pallars Sobirà. Els gruixos han acumulat gairebé 70 cm en tot l’episodi al tram nord de la Pallaresa (65 cm a Certascan), i en aquest sector del Pirineu el perill per allaus és fort (4). Per tant, es recomana molta prudència, tant avui com demà, per possibles allaus de neu recent i neu ventada que es poden desencadenar de manera espontània o molt fàcilment al nostre pas. A la resta de la serralada el perill és marcat (3), amb gruixos que, per exemple, han fregat els 40 cm a Malniu (2.300 m) o els 30 cm a Espot (2.300 m).

Les temperatures han baixat sensiblement en llocs més protegits del vent i l’ambient ha estat gèlid de bon matí, amb mínimes que s’han mogut al voltant dels -5 ºC a Girona i Oliola o dels -4 ºC a Artés i Gisclareny. A Barcelona (Raval) han baixat fins als 7 ºC i a Viladecans (Parc Agrari) el termòmetre s’ha desplomat fins a 1 ºC. A Lleida han tingut una mínima de 4 ºC, i a Tarragona, de 8 ºC.

La ventada ha anat afluixant i les ratxes màximes s’han registrat de matinada, amb cops de 109 km/h al Perelló o de 75 km/h a Roses. A les cotes més altes del Pirineu han tornat a superar els 100 km/h.

Les previsions indiquen una treva pel que fa al vent, sobretot de cara a la tarda, i aquest dilluns només bufarà a les cotes altes del Pirineu i als dos extrems del país, tant a l’Empordà com a l’Ebre, mentre que a la resta del territori serà més feble. Tot i així, el Meteocat encara ha emès un avís per aquest fort vent previst a les cotes altes.

Avís per vent emès per avui

La visibilitat continuarà sent bona i només veurem alguns núvols prims. No obstant això, al Pirineu la nuvolositat hi continuarà retinguda, i la nevada, tot i ser més feble, continuarà descarregant, sobretot a la Vall d’Aran i nord del Pallars Sobirà. A la resta de la serralada el torb aixecarà la neu i mantindrà una sensació de fred molt acusada. Les màximes no passaran dels 15 ºC al litoral i es mouran entre els 10 ºC i els 13 ºC en gran part del país, a excepció del Pirineu, on no passaran dels 5 ºC en moltes valls.

Diferència de temperatura màxima entre diumenge i dilluns

Dimarts el dia començarà amb pocs núvols, però es taparà progressivament per ponent a partir de mig matí i la jornada tindrà un color més gris amb el pas de les hores. L’acostament de la part càlida d’un front acabarà deixant xàfecs o plugims al Pirineu i Prepirineu lleidatà, i durant la tarda s'estendrà algun xàfec feble per ponent o per les comarques de l’interior de l’Ebre. La cota de neu remuntarà fins als 1.700 o 1.800 m. L’ambient serà més suau, amb mínimes més altes i glaçades més febles. Les màximes seran semblants a les d’avui o lleugerament més baixes per la manca d’insolació. Els vents giraran a ponent i sud-oest, amb intensitat feble.

Nuvolositat prevista per dimarts
Precipitació prevista entre dilluns i dimarts a les 18h
Precipitació prevista durant tot dimecres

 

De cara a dimecres, creuarà la part freda del sistema frontal associat a la depressió Barra (que afectarà amb ventades violentes i xàfecs les Illes Britàniques) i ens tornarà a enviar nuvolades i ventades. La nevada tornarà a caure al Pirineu de Lleida i Andorra, amb una cota que passarà dels 1.700 als 700 o 800 metres al final del dia, i els vents bufaran de l’oest, amb ratxes moderades al prelitoral o litoral centrals. S’ha emès un avís per fortes ventades d’aquest vent de ponent.

Avís per vent emès per dimecres
Diferència de temperatura màxima entre aquest dilluns i dijous

El vent es reactivarà encara més i s’enfortirà de cara a dijous, amb un passadís del nord-oest generat per la borrasca de les Illes Britàniques i les altes pressions atlàntiques. El termòmetre tornarà a baixar i l’ambient serà fred i ventós arreu del país. Un nou front fred deixarà xàfecs cap al final del dia, que cauran amb més probabilitat a ponent i al Pirineu i Prepirineu de Lleida. A la resta seran poc importants i no deixaran grans quantitats de precipitació. La nevada tornarà a caure a totes les cotes del Pirineu i de cara a divendres es reactivarà, amb gruixos previstos de fins a 30 cm de neu nova a l’Aran o nord del Pallars Sobirà i nord d’Andorra. El torb bufarà amb intensitat a les cotes altes i el perill per allaus tornarà a augmentar per la nevada anterior i la recent.

Precipitació total acumulada entre aquest dilluns i divendres

 

De cara al cap de setmana tot sembla indicar que s’acostarà una dorsal anticiclònica que frenarà l’entrada dels fronts atlàntics, amb un temps més estable i amb temperatures més altes de cara a diumenge. Tanmateix, les glaçades seran intenses i l’ambient de bon matí es mantindrà de ple hivern arreu del país, amb boires a les planes interiors i a les conques prepirinenques.

stats