La méteo

Nit de Cap d'Any amb molts núvols i sense glaçades

El garbí farà pujar la temperatura a Girona.

3 min
Darrera albada del 2023, aquest matí, a Deltebre

El 2023 l'acabarem amb molts núvols, sense pluja i amb vent. El causant d'aquest petit canvi en la dinàmica d'aquests dies és el pas d'un front atlàntic poc actiu que portarà alguns plugims o alguna nevada feble al Pirineu. Aquest sistema frontal ha fet canalitzar el vent de garbí i de ponent en cotes altes, amb ratxes de fins a 100 km/h al Puig Sesolles, 86 km/h a Ulldeter o 80 km/h a la Tosa d'Alp. El garbí ja ha fet pujar la temperatura al llarg del matí i a les 9 h es registraven 15 ºC a Banyoles o 14 ºC a Girona.

Aquest diumenge, després d'un matí fred i amb boires a Ponent, passarem a un migdia més suau i les temperatures remuntaran. A Girona, per exemple, el garbí farà pujar la màxima fins als 20 ºC. A la resta del país es mouran entre els 13 ºC i els 16 ºC. A Ponent quedaran frenades allà on la boira persisteixi durant el matí i no passaran dels 10 ºC o 11 ºC. I a les valls pirinenques es mouran al voltant dels 8 ºC.

Pel que fa a temperatures, cal destacar que tot aquest mes de desembre l'ambient ha estat més càlid del que tocaria, tal com es veu en el gràfic de temperatura mitjana màxima a Catalunya, amb valors vermells gairebé cada dia, cosa que corrobora aquesta bonança permanent, malgrat les nits fredes i gèlides a l'interior.

Pel que fa a l'estat del cel, anirà augmentant la nuvolositat amb el pas de les hores i els núvols aniran circulant d'oest a est, quedant més cobert al Pirineu i a Ponent.

Temperatura màxima prevista

La nit de Cap d'Any serà menys freda i pràcticament no glaçarà a l'interior, amb mínimes al voltant dels 8 ºC a la costa i entre 1 i 3 graus a Ponent, a causa del cel més cobert.

Temperatura mínima prevista

A partir del migdia el vent de garbí bufarà a la Costa Brava i el vent de migjorn a la costa central. En aquest sector les ratxes poden arribar als 50 km/h. La ventada seguirà a cotes altes, amb ratxes que podran superar els 80 km/h al massís del Montseny, en punts elevats de Montserrat o a les muntanyes de les Guilleries, el Prepirineu i el Pirineu oriental. A mitja tarda i durant la nit el vent afluixarà i es canalitzarà una mica de mestral i tramuntana amb el pas del front, sobretot el dia de Cap d'Any al matí.

Avui, amb el pas del front, s’espera que a la Vall d'Aran pugui caure alguna nevada molt residual a la tarda i la nit a partir dels 1.600  m, cota que baixarà de matinada fins als 1.300 m. Aquestes precipitacions seran més probables a la cara nord del Pirineu, i per això la majoria de neu quedarà estancada al vessant francès, amb gruixos totals al voltant dels 5 o 10 cm de neu nova en cotes altes. Per tant, la nit de Cap d'Any estarà més ennuvolada i serà menys freda, amb possibilitat d'algun plugim a les comarques del Pirineu i el Prepirineu. Esperem un Cap d'Any bastant tranquil a tot el país i que es pugui menjar el raïm sense un fred intens ni pluges. L’únic lloc on poden caure quatre gotes la nit de les campanades seria a l’Empordà, la Selva i el Ripollès, amb aquestes minses precipitacions que cauran a mitjanit.

Les temperatures començaran el 2024 amb una davallada, amb màximes uns 2 o 3 graus per sota de les que hem registrat avui. S'espera que tornin a remuntar el dia 3 i baixin cap a Reis. De fet, entre els dies 5 i 6 entraran vents del nord i un front podrà deixar nevades al Pirineu occidental. Els models indiquen xàfecs al terç nord i també precipitacions (de 2 a 5 mm) a la costa o al prelitoral.

No obstant això, de moment les esperades pluges abundants i generals no s'entreveuen enlloc. I a mitjà o a llarg termini, encara que el fred sigui més present i es normalitzin les temperatures, les precipitacions de moment continuaran sent molt més escasses del que és normal. Els models només indiquen acumulacions superiors als 20 mm en els pròxims 9 dies al Pirineu, en relació amb la borrasca prevista per Reis, que podrà deixar xàfecs i nevades a l'extrem nord-oest del territori, però amb poca probabilitat d'arribar a regar la resta del país.

Probabilitat de pluges superiors als 20 mm durant els pròxims 9 dies
stats