previsions 12/03/2021

La méteo: cap de setmana amb més sol que núvols, vent i poca primavera

La setmana que ve entrarà al país una massa d'aire fred que allargarà la sensació d'hivern

2 min

BarcelonaL'ambient primaveral d'ahir ha desaparegut avui en moltes comarques, sobretot al nord. Si ahir a Olot es va arribar a 20 graus de màxima, avui no s'ha passat dels 9. A Girona la temperatura també ha baixat 8 graus i en molts indrets del Pirineu la diferència de temperatura entre avui a la tarda i la d'ahir se situa al voltant dels 10 graus. Al sud i a Ponent, en canvi, les màximes encara han sigut força altes, tot i que no tant com ahir. Destaquen els 20 graus de Tortosa, Aitona i Mont-roig del Camp, i també els 18 de Lleida.

Els ruixats decarreguen de manera molt irregular al terç nord i fins i tot han deixat quatre gotes en comarques més centrals. Fins a les cinc de la tarda cal destacar els 19 l/m2 acumulats a Sant Pau de Segúries, els 7 de Ripoll i els 6 d'Olot i de Sort. Al vespre les precipitacions aniran desapareixent, però de nit es podrien escapar algunes gotes a la costa, sobretot al voltant de Barcelona. La cota de neu se situa al voltant dels 1.300 metres, però si el ruixat és intens pot ser una mica més baixa.

Demà el dia començarà encara amb núvols a la meitat est, però amb el pas del matí s'aniran esqueixant. En indrets de l'Empordà, la Garrotxa i la Catalunya del Nord el sol pot ser una mica més car de veure. Diumenge els núvols es concentraran sobretot a l'est. A la tarda poden caure algunes gotes al voltant del Montseny i a la serralada Transversal, i en general el dia serà mig ennuvolat al sud de la Costa Brava i en molts sectors del Vallès, del Maresme, d'Osona i fins i tot al voltant de Barcelona.

Acumulacions de precipitació previstes per diumenge

En moltes comarques de Girona demà i diumenge l'ambient no serà tan fred com avui, però en general continuarà la sensació de final d'hivern més que no pas de primavera. Un altre ingredient del cap de setmana serà el vent de mestral, que sobretot diumenge a primera hora bufarà amb cops puntualment forts a les Terres de l'Ebre, al Camp de Tarragona i també a Ponent. La tramuntana bufarà amb ganes al nord de la Costa Brava.

Cops de vent màxims previstos per diumenge al matí

A llarg termini s'entreveuen sorpreses. El canvi de temps més important de la setmana que ve arribarà dijous. Els models de previsió continuen insistint en una entrada d'aire fred que afectarà una bona part d'Europa i que també ens arribarà, encara que no ens afecti de ple. És probable que a partir de divendres la sensació d'hivern augmenti i cal tenir en compte també la possibilitat d'alguns ruixats de neu en cotes baixes. Com podrien ser aquests xàfecs, encara és molt incert, però no seria gens estrany que entre divendres que ve i el cap de setmana la neu reaparegués en alguns indrets fora del Pirineu. L'hivern encara té corda.

Una llengua d'aire fred s'estendrà per Europa en l'inici del cap de setmana que ve
stats