previsions 13/06/2022

La méteo: l'onada de calor no tocarà sostre fins al final de la setmana

Demà serà un dia més enterbolit i avançada la tarda el cel fins i tot s'arribarà a tapar

3 min

BarcelonaHem començat la setmana amb un altre dia de calor desbocada. Avui la mitjana de les màximes a Catalunya ha tornat a ser 7 graus més alta del que tocaria per a l'època, aquest indicador s'ha situat en 30,8º, tot just mig grau per sota del valor d'ahir. D'entre les màximes més altes d'avui destaquen els 37 graus de Lleida, de Girona i de Tremp. El gràfic de l'anomalia diària de la temperatura màxima diària a Catalunya deixa ben clar que des de l'inici del maig la temperatura ha sigut exageradament alta i els pròxims dies el gràfic marcarà valors encara més alts.

El tram central del mes de juny estarà marcat per una onada de calor que provocarà temperatures extremes. Aquesta nit ha sigut més calorosa que l'anterior i gairebé una de cada quatre estacions ha registrat una temperatura mínima de més de 20 graus, és a dir, una nit tropical. La calma d'aquests dies afavoreix la inversió tèrmica, i fa que en punts elevats les nits siguin especialment de mal dormir. A Montserrat aquesta nit no s'ha baixat de 21 graus i al Tibidabo de 23.

Avui les màximes seran similars o lleugerament més baixes que ahir, sobretot en punts de la Catalunya Central. El dia ha començat amb intervals de núvols i fins i tot algunes gotellades en comarques de Girona i de Barcelona, però avui en general farà sol. A la tarda es repetiran alguns ruixats i tempestes al Pirineu i de manera més aïllada al voltant dels Ports. Ahir les tempestes van arribar a deixar 15 l/m² a Núria i 12 a Puigcerdà.

La temperatura seguirà sent molt alta durant tota la setmana. I no només això, sinó que encara pujarà una mica més entre dimecres i divendres. És bastant possible que les temperatures més altes d'aquesta onada de calor no arribin fins al tram final de la setmana lectiva, i en qualsevol cas la calor serà molt forta durant tota la setmana.

Els pròxims dies alguns termòmetres arribaran a superar els 40 graus a Ponent i poden quedar en entredit alguns dels rècords de temperatura del mes de juny que daten, en la gran majoria de casos, de la salvatge onada de calor de finals de juny del 2019. Cal recordar que a Lleida amb dades des del 1960 només s'han superat els 40 graus al juny en dues situacions: el 27 de juny del 1986 i quatre dies consecutius entre el 27 i el 30 de juny del 2019. Mai ha passat abans del solstici i encara menys abans del 15 de juny com pot passar aquesta setmana.

El Meteocat té actiu un avís per calor que afecta moltes comarques de Ponent, de la Catalunya Central i fins i tot algunes d'àmbit pirinenc com l'Alt Urgell i el Pallars Jussà. Per avui el perill es considera alt, però de cara a demà i dimecres l'avís del Servei Meteorològic de Catalunya arriba a "molt alt". Per dimecres el grau de perill es considera el màxim possible: 6 sobre 6.

A la costa les temperatures no seran tan extremes, però la sensació tèrmica superarà fàcilment els 35 graus durant la segona part de la setmana. Les nits seran cada cop més de mal dormir, i entre dimecres i divendres pot haver-hi nits tòrrides, és a dir, matinades amb temperatures que no baixin dels 25 graus, sobretot a la costa central i en comarques del sud, tot i que no és descartable que això passi també en punt elevats interiors.

Sembla clar a hores d'ara que el cap de setmana la calor, si més no, afluixarà una mica, però és bastant incert com arribarem a Sant Joan. A hores d'ara és tan possible que la primera part de la setmana que ve estigui marcada per un repunt de la calor i una nova situació de temperatures molt altes com que una refrescada contundent faci baixar la temperatura fins i tot per sota del que caldria esperar per a l'època al voltant de Sant Joan.

Pel que fa a l'estat del cel, demà serà un dia més enterbolit que avui. Els ruixats de tarda guanyaran protagonisme al Pirineu, sobretot al sector occidental de la serralada, on alguna tempesta podria deixar 15 o 20 l/m² en poca estona. Algunes gotellades més puntuals podrien afectar sectors de l'extrem oest o també alguns indrets de l'Empordà. A la tarda els núvols arribaran a ser espessos a la Costa Brava.

A mesura que avanci la setmana la possibilitat de ruixats i tempestes de tarda al Pirineu més aviat tendirà a disminuir, i en general no hi ha indicis de cap situació de ruixats destacables com a mínim fins a l'inici de la setmana que ve.

stats