previsions 08/07/2020

La calor de l'inici de l'estiu ha sigut benigne si es compara amb els últims anys

Demà les tempestes de tarda s'estendran per molts punts del Pirineu i Prepirineu

Miquel Bernis
2 min

BarcelonaLa calor ha començat a ser intensa en molts moments d'aquests últims dies. Avui la temperatura màxima ha arribat fina als 35 graus a Lleida, a Tàrrega ha sigut de 34 i a Mollerussa de 33. Malgrat tot, l'inici de l'estiu no ha sigut per queixar-se gaire de la calor, sobretot si tenim en compte com han sigut els últims anys.

Amb càlculs fets a partir d'una mostra de més de 80 estacions del Meteocat, els dies de calor forta han sigut escassos fins ara, i cal tirar fins al 2014 per trobar un inici d'estiu amb una calor tan benigne. Les superacions de 35 graus que hi ha hagut fins ara són mínimes si es comparem amb l'any passat o amb anys de calor forta prematura com el 2015. Cada superació és un dia i una estació en què s'han superat els 35 graus.

Demà i divendres seran dies de calor intensa. Si bé no se superaran els valors més alts d'aquest any fins ara, sí que tornarà a haver-hi màximes per sobre dels 35 graus a Ponent, i una sensació de xafogor similar a la costa. A mitjà i llarg termini, però, tot fa pensar en una calor més moderada. No hi ha en perspectiva cap gran refrescada, però els models de previsió dibuixen amb força certesa un cap de setmana i una primera part de la setmana que ve amb una calor més tolerable. Temperatures clarament d'estiu però no especialment altes. Sembla que així arribarem al 15 de juliol i que, per tant, malgrat que demà i divendres faci més calor, en general els set dies vinents no seran de temperatures molt altes o extremes.

Demà el risc de tempestes de tarda anirà a més. En general aquest dijous farà sol però el cel estarà una mica més enterbolit. A la tarda i al vespre descarregaran tempestes al Pirineu i Prepirineu. No es descarta que a última hora del dia algunes tempestes més puntuals arribin també a Ponent, a la Catalunya Central o a algunes comarques de Girona.

El cap de setmana el temps seguirà sent clàssic d'estiu, amb molt de sol però també amb alguns ruixats de tarda al Pirineu. Ni divendres ni dissabte s'entreveuen, però, grans tempestes a la serralada. Diumenge la inestabilitat podria anar a més: a la tarda les tempestes podrien ser més fortes i extenses al Pirineu o potser fins i tot en comarques pròximes. Entre dilluns i dimarts que ve és possible que els xàfecs i tempestes de tarda afectin més comarques, caldrà seguir-ho.

Acumulacions de precipitació previstes per demà
stats