La méteo
previsions 13/09/2023

La méteo: possible tongada de pluja de cara a divendres

Una tongada de pluja marcarà el temps al Mediterrani occidental, però és incert com afectarà Catalunya

3 min

BarcelonaTarda de ruixats i tronades molt irregulars centrats bàsicament en comarques del terç nord. Fins a les 16.30 h destaquen els 15 l/m² de Maçanet de Cabrenys, els 8 d'Albanyà, els 5 de la Vall de Bianya, els 4 del Puig Sesolles del Montseny i també del Pantà de Darnius-Boadella. De mitjana les temperatures màximes avui han sigut força normals per a l'època, tot just un grau més altes que la referència dels últims 13 anys. Amb el d'avui, però ja són onze migdies seguits sense que n'hi hagi hagut cap una mica més fresc del que tocaria.

Després dels ruixats i tempestes d'ahir a la tarda i nit, aquesta matinada encara s'han format alguns aiguats importants sobre el mar que només han fregat esporàdicament la costa. De matinada s'ha sentit tronar amb ganes al voltant de Barcelona, però els ruixats han entrat sobretot al Maresme i ja una mica més desgastats. Demà encara hi haurà alguns xàfecs dispersos, que tornaran a afectar sobretot sectors al voltant del Pirineu oriental. En general, però, com avui, hi haurà més sol que núvols.

Ahir els ruixats i tempestes van ser molt irregulars, però van deixar força aigua en alguns punts del Ripollès i de la Garrotxa, i també entre la Segarra, l'Urgell i alguns punts del Segrià. Destaquem els 63 l/m² acumulats a Molló, els 34 d'Olot, els 33 de la Vall d'en Bas, els 25 de Gimenells, els 23 de Torà, els 21 de Maçanet de Cabrenys, els 21 de Seròs i els 16 de Cervera.

Al País Valencià alguns aiguats van ser encara més forts. Destaca la tempesta acompanyada d'un possible esclafit que va afectar la Plana Baixa. A Borriana l'aiguat va anar acompanyat de cops de vent de fins a 130 km/h i va provocar diverses destrosses. A les Alqueries, a tocar de Borriana, es van arribar a acumular 47 l/m². Al sud del País Valencià també hi va haver alguns aiguats importants, com el de Xàtiva, on es van arribar a acumular 84 l/m² en poca estona.

El més interessant de la previsió és una tongada de pluges més extensa que caurà al Mediterrani occidental entre divendres i dissabte. Les pluges començaran afectant sectors entre el sud del País Valencià i les Pitiüses, però probablement avançaran cap al nord entre divendres a la tarda i dissabte al matí. El més probable a hores d'ara és que bona part d'aquesta precipitació es concentri sobre el mar, però el pronòstic encara no és clar i no és gens descartable que les pluges acabin afectant d'una manera o una altra moltes comarques del sud, de l'oest i del centre de Catalunya. Entre dissabte a la tarda i diumenge hi podria haver una altra situació de ruixats, que en aquest cas afectaria bàsicament el nord-oest de Catalunya, sobretot punts del Pirineu i el Prepirineu occidentals.

Quan el pronòstic no és gaire clar val la pena mirar-se els mapes de probabilitat que arribi a ploure amb una mica de ganes, és a dir, que s'acumulin més de 5 l/m² per dia. Són una bona eina per saber la fiabilitat de la previsió. Fixeu-vos que per divendres els valors són raonablement alts, cosa que indica que no és gens descartable que la tongada de pluja pugui ser extensa encara que no deixi pluges especialment importants. De cara al cap de setmana és sobretot al nord-est on és més probable que plogui. Caldrà seguir-ho.

Pel que fa a temperatures, en general aquest tram central del setembre estarà marcat per un ambient bastant normal per a l'època, amb força sensació de final d'estiu. Avui la temperatura serà una mica més baixa que ahir, i els pròxims dies no hi haurà grans canvis, però el cap de setmana sí que s'entreveu una nova pujada del termòmetre. Al voltant de diumenge hi haurà un nou pic de temperatura, que si bé s'entreveu poc persistent farà que encara hi hagi algunes nits de mal dormir a la costa i màximes per sobre dels 30 graus en força comarques.

stats