La méteo
previsions 05/01/2023

La méteo: el cap de setmana acabarà amb nevades, vent i un canvi de temps

La nit de Reis serà tan freda com l'anterior, però demà al migdia es tornaran a superar els 15 graus en molts indrets

3 min

BarcelonaA poc a poc l'anticicló va fent que el fred s'apoderi de l'ambient, sobretot a la vall de l'Ebre i en comarques del sud. Avui la boira ha fet que el termòmetre no hagi passat dels 3 graus a Tàrrega i a Mollerussa, ni dels 5 a Lleida i a Cervera. A l'Empordà, en canvi, encara hi ha hagut màximes de fins a 19 graus a Figueres, i a l'Estartit i a Tarragona també s'ha passat dels 18 graus al migdia. Malgrat les temperatures tan baixes que hi ha hagut a Ponent, de mitjana a Catalunya les màximes encara han sigut un grau i mig més altes del que tocaria per a l'època. Aquest matí un 28% de les estacions de les quals fem seguiment han baixat sota zero, el valor més alt des del 12 de desembre, però si ens fixem en el gràfic veiem que a principis de desembre va fer bastant més de fred que ara.

Tant per cent d'observatoris amb temperatura mínima sota zero
A partir de dades de 74 estacions del Meteocat. No es tenen en compte els observatoris d'alta muntanya

A mitja tarda la temperatura se situarà encara per sobre dels 10 graus en molts llocs de la costa i, tot i que en comarques interiors el fred augmentarà més ràpidament quan caigui el sol, en general la temperatura no serà més baixa que ahir.

Demà tornarà a fer fred a primera hora, quan les glaçades seran tant o més marcades que avui, però al migdia la temperatura es recuperarà clarament. A mesura que passen els dies d'anticicló, la diferència entre la temperatura del matí i la del migdia es va accentuant. El cap de setmana començarà amb molt de sol, però a la Depressió Central la boira hi continuarà instal·lada fins dissabte.

Diumenge arribarà un canvi de temps que ha anat guanyant protagonisme en les últimes actualitzacions dels models de previsió. Poc o molt sembla que diumenge plourà gairebé arreu, tot i que en molts casos la pluja serà molt minsa. Només al Pirineu occidental les precipitacions seran més abundants.

La cota de neu començarà situada al voltant dels 2.000 metres, però al final del dia haurà baixat fins i tot per sota dels 1.000. Bona part de la neu caurà amb una cota encara superior als 1.500 metres, però en punts de la Vall d'Aran i del nord del Pallars pot arribar a nevar tímidament fins a cotes baixes. La nevada pot deixar fàcilment més de 10 o fins i tot més de 20 cm de neu nova a les cotes altes de la Vall d'Aran, del Pallars Sobirà i de la Ribagorça.

Més enllà del Pirineu també plourà amb una mica de ganes a Ponent i en sectors de l'oest de la Catalunya Central, però com més a l'est i més a prop de la costa més testimonial serà la pluja. Això sí, diumenge serà un dia bastant tapat o enterbolit i el vent bufarà amb ganes.

Diumenge al matí el garbí es deixarà sentir en molts punts de la costa i també en indrets alts de muntanya, on el vent pot arribar a ser fort. A la Costa Brava i en alguns punts de la Depressió Central el vent de sud-oest també pot arribar a cops de més de 50 o 60 km/h durant el diumenge. Dilluns el vent s'anirà fent més de mestral i bufarà fort en moltes comarques centrals i del sud. Les ventades canviaran el temps a Ponent, on a partir de diumenge la boira tornarà a fer les maletes i la temperatura diürna pujarà clarament.

El pas d'aquest front activarà les baixes temperatures al Pirineu i en altres comarques del terç nord de Catalunya, on la setmana que ve començarà amb un fred més viu. A la resta el vent també afavorirà que la sensació d'hivern sigui més notòria que en totes les festes de Nadal, tot i que la temperatura no baixi gaire. Ràpidament, una nova entrada d'aire més suau farà marxar aquest fred de dilluns i dimarts. Per tant, la setmana que ve començarà amb fred, la part central de la setmana serà més suau, i més a llarg termini hi ha encara massa incertesa per entreveure com arribarem a mitjans de gener.

Passat el front de diumenge, dilluns encara es podrien escapar nevades més tímides al vessant nord del Pirineu i ruixats aïllats en comarques de Girona, però la majoria de dies de la setmana que ve seran de cel enterbolit o mig ennuvolat. Potser a partir de dijous reapareixeran algunes nevades al Pirineu, però a hores d'ara no hi ha indicis clars d'un altre canvi tan destacable com el de diumenge.

stats