La méteo
previsions 06/11/2023

La méteo: nits més fredes i alguns ruixats puntuals

Les dues pròximes matinades seran les més hivernals de la tardor, però ja s'intueix un estiuet a llarg termini

2 min

BarcelonaSegueix la tendència a la baixa de la temperatura. Aquest migdia amb prou feina s'han superat els 20 graus allà on les màximes han sigut més altes. Destaquen els 22,1 °C de Tarragona, els 21,4 de Viladecans i de Santa Coloma de Farners o els 21 de Girona i de Barcelona, temperatures un dia més empeses a l'alça a prop de mar pel vent de ponent. El vent segueix sent protagonista, però ja no bufa tan fort com els últims dies. D'avui destaquen els 66 km/h del Puig Sesolles del Montseny o els 59 de Mont-roig del Camp.

Aquesta tarda i vespre descarregaran alguns ruixats irregulars a la meitat est, xàfecs que sobretot afectaran les comarques de Girona, però que també arribaran més puntualment al Montseny i a indrets del Maresme. En general plourà poc, però en alguns indrets s'arribaran a acumular entre 5 i 10 l/m², sobretot de l'Empordà. També hi haurà enfarinades a l'extrem nord del Pirineu amb una cota de neu que es mourà al voltant dels 1.600 m.

Entre dijous a la tarda i divendres al matí arribarà un altre sistema frontal poc actiu, que farà ploure i nevar al Pirineu occidental i que podria deixar també alguns xàfecs puntuals en comarques del nord-est. Serà segurament l'única altra possibilitat de pluja d'una setmana que torna a pintar, per tant, molt seca en general. Les perspectives de pluja a deu dies vista continuen sent molt dolentes i només en alguns indrets del vessant nord del Pirineu són possibles acumulacions de precipitació destacables.

Les nits que venen seran les més fredes de la tardor fins ara. Una massa d'aire més hivernal i el fet que el vent afluixi afavoriran que el fred s'encaixoni a les valls i que les glaçades comencin a aparèixer ja no només al Pirineu, sinó també en llocs de la Catalunya Central i del prelitoral. Molts termòmetres s'acostaran als 0 graus de matinada i alguns fins i tot arribaran a baixar puntualment sota zero. Demà al matí farà més fred que avui i dimecres encara una mica més que demà. Al migdia també es notarà més sensació de novembre avançat, malgrat el predomini del sol.

Com ha anat passant en les darreres setmanes, la temperatura variarà força entre un dia i un altre. Dijous, un canvi de masses d'aire farà que el fred afluixi, però el cap de setmana tornarà a començar amb temperatures força baixes.

A més llarg termini és cada cop més probable una situació de temperatures marcadament altes per a l'època. Sembla que entre diumenge i l'inici de la setmana que ve arribarà un estiuet que tornarà a disparar molts termòmetres per sobre dels 20 graus. No és gaire clar si l'ambient molt suau s'allargarà gaires dies, però en tot cas sí que sembla clar que el fred viu i gairebé hivernal que hi haurà els dos pròxims matins difícilment serà la tònica de bona part del novembre.

Aquesta setmana serà molt més tranquil·la pel que fa al vent, que no desapareixerà del tot, però perdrà molt de protagonisme. Aquest migdia serà moderat encara de l'oest en alguns llocs alts de l'altiplà central i del prelitoral, però durant la primera part de la setmana bufarà poc vent. Amb el canvi de temps que hi haurà entre dijous i divendres és més probable que revifin alguns cops puntualment forts a la vall de l'Ebre i al Pirineu.

stats