previsions 28/01/2022

La méteo: ventades, algunes nevades i canvis sobtats de temperatura

Aquest cap de setmana no hi haurà grans canvis però dilluns el vent de nord entrarà amb molta força

3 min

BarcelonaAquesta tarda la temperatura s'ha disparat en algunes comarques de l'est, mentre a la Catalunya Central i a Ponent ha fet més fred que els últims dies. Les màximes han arribat fins als 22 ºC a Figueres i fins als 21 a Girona, a la Bisbal d'Empordà, a Sant Pere Pescador i a la Vall d'en Bas. Per contra a Lleida no s'ha passat de 10 graus i a Igualada la màxima s'ha quedat en 13. La mitjana de les màximes a Catalunya encara ha pujat un grau més que ahir. A primera hora de la tarda la temperatura també era clarament més alta que ahir a Barcelona.

Diferència entre la temperatura d'avui a les 15h i la d'ahir a la mateixa hora

Grau amunt, grau avall, aquest matí la temperatura s'ha mantingut respecte als últims dies. Només hi ha hagut un canvi notori a l'Empordà i al Rosselló, on l'entrada del vent de nord ha fet pujar clarament el termòmetre. En ciutats com Figueres i Perpinyà el dia ha començat amb 7 o 8 graus més que ahir. Si ahir van ser un 57% les estacions que van baixar sota zero avui aquesta dada s'ha situat en un 52%. Al Pont de Suert la mínima ha baixat fins a -10 graus, a Tremp fins a -8, a les Borges Blanques i la Vall d'en Bas fins als -7 i a Girona i Lleida fins a -6. Alguns dels paisatges que deixa el fred intens de les últimes nits són realment espectaculars. Així estava alguns racons de Guardiola de Berguedà aquest matí.

Paisatge siberià avui a Guardiola de Berguedà

El cap de setmana no hi haurà canvis pel que fa a l'estat del cel, però sí que cal esperar lleugeres pujades i baixades de la temperatura. En general demà i diumenge el termòmetre pujarà una mica més que avui al migdia, sobretot diumenge, però en moltes comarques de Girona, al Maresme i fins i tot a l'àrea metropolitana l'ambient serà una mica més fred que avui. Canvis poc notoris.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de demà.

La setmana que ve començarà amb algunes novetats més destacables. Entre dilluns i dimarts reapareixeran les nevades al vessant nord del Pirineu. Seran precipitacions poc abundants, però la cota de neu se situarà fins i tot per sota dels 1.000 metres. La tramuntana i el mestral bufaran amb ratxes fortes a l'Empordà, al Pirineu i a les Terres de l'Ebre, sobretot entre dilluns al vespre i dimarts a primera hora.

Aquest canvi farà que la setmana que ve comenci amb més fred. La temperatura baixarà clarament al Pirineu i en moltes comarques de Girona i Barcelona, una baixada d'entre 3 i 5 graus en molts casos. La baixada es notarà sobretot al migdia; de fet, pot passar que tot i l'entrada d'aire fred minvin les glaçades en comarques interiors i prelitorals.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i de dilluns.

Dimecres i dijous, en canvi, la temperatura es dispararà a l'alça i els migdies seran gairebé tan primaverals com els que vam tenir al voltant de Nadal. Fixeu-vos en l'animació de mapes de moviment de masses d'aire com entre dilluns i dimarts entrarà una massa d'aire fred que ràpidament serà substituïda per aire més càlid.

No hi ha indicis que aquest ambient molt suau s'hagi d'instal·lar i segurament arribarem al pròxim cap de setmana amb un fred normal d'hivern o fins i tot destacable. Aquests últims migdies més suaus i els que hi haurà la setmana que ve encara no són un símptoma de final d'hivern.

Quan s'acabarà la monotonia? És possible que el pròxim cap de setmana comenci una fase de temps més variable, amb nevades més freqüents al Pirineu i potser fins i tot ruixats en comarques de Girona i Barcelona o a les Balears. Encara hi ha força incertesa sobre això. Cal tenir en compte que estem estirant la previsió al màxim a la recerca de canvis i que tot això caldrà anar-ho confirmant en pròximes actualitzacions.

Probabilitat en tant per cent que dissabte que ve hi hagi precipitació en algun moment del dia.
stats