previsions 04/01/2021

La méteo: la temperatura encara baixarà una mica més

El fred ben viu ens acompanyarà fins al dia de Reis, amb algun ruixat aïllat aquest dimarts al Pirineu i en algun punt del litoral. A partir de dijous una baixa podria portar més precipitacions

Oriol Rodríguez
3 min

BarcelonaLa temperatura ha baixat de valent aquesta matinada a la meitat nord del territori, amb glaçades que han estat importants i que han també han afectat força indrets de la Costa Brava. A algunes poblacions empordaneses com l'Escala (-3,1 ºC), Roses (-3,8 ºC) o Torroella de Montgrí (-4,6 ºC) s'ha registrat la temperatura més baixa dels darrers 9 anys. Així, per a trobar valors inferiors als d'avui caldria recular fins al febrer de 2012.

En altres punts de les comarques de Girona, del Pirineu i del Prepirineu feia entre 2 i 4 anys que els termòmetres no baixaven tan avall. En canvi, l'arribada d'alguns núvols a Ponent, l'altiplà central i el Camp de Tarragona ha frenat el descens del termòmetre. Aquests són alguns dels registres de temperatura mínima d'avui al conjunt del país:

  • -12 ºC a Das
  • -10 ºC al Pont de Suert
  • -8 ºC a Baldomar
  • -6 ºC a Sant Pere Pescador
  • -5 ºC a Artés
  • -2 ºC a Falset
  • 0 ºC a Constantí
  • 1 ºC a Cabrils
  • 2 ºC a Aldover

L'embossament d'aire fred que havia d'arribar al llarg de la jornada d'avui ja comença a treure el nas pel Cantàbric i se situarà damunt nostre a partir d'aquest migdia. Això es traduirà en un augment dels núvols fins que el cel quedi mig ennuvolat a estones, sobretot al nord del territori. A més, al llarg de la tarda hi haurà alguns ruixats febles i aïllats al Pirineu i, tot i que menys probables, al Prepirineu i al nord de les comarques de Girona. La cota de neu voltarà els 300 o 400 metres.

Precipitació prevista per avui

La temperatura màxima d'avui baixarà entre 1 i 2 graus respecte a la d'ahir. Es mourà entre 0 i 5 ºC al Pirineu, entre 7 i 12 ºC a la costa, al prelitoral i a la vall de l'Ebre i entre 3 i 8 ºC a la resta.

De cara a demà s'espera que domini la nuvolositat variable, amb més sol cap al sud i, en canvi, més núvols al Pirineu i al Prepirineu. A banda, hi haurà algunes nuvolades a cavall de les comarques de Girona i de Barcelona. Durant la tarda hi haurà alguns ruixats de neu al Pirineu. Caldrà estar pendents dels ruixats que hi hagi sobre el mar, ja que es podrien atansar a la costa durant la segona meitat de la jornada. Això sí, es tracta d'un fet poc probable. En qualsevol cas, la cota de neu voltarà els 200 o 300 metres, tal com ho adverteix el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC).

Avís per neu per a demà

No cal dir que es mantindrà l'ambient fred i fins i tot s'accentuarà, malgrat que la presència d'alguns núvols de matinada al nord-est farà que la mínima no sigui tan baixa en aquest sector. De nou, les glaçades podran arribar de manera puntual al litoral.

El dia de Reis serà més assolellat. El termòmetre tocarà fons a primera hora de la jornada, amb valors per sota de la marca dels 0 ºC a la majoria de comarques. Davant d'aquesta temperatura tan baixa, l'SMC ha emès un avís per onada de fred per a bona part del centre i el nord del territori per a demà i dimecres, essent de grau 4/6 per a les comarques del Pirineu i el Prepirineu.

Avís per onada de fred per a dimecres

A partir de llavors es manté l'escenari incert que fa dies que dibuixen els models, sense acabar d'anar tots a l'una. L'acostament d'una baixa pel sud de la península Ibèrica podria portar un episodi de precipitacions generalitzades que es començaria a fer notar a les Terres de l'Ebre a partir de dijous. Tot sembla indicar que la cota de neu tendiria a pujar amb l'entrada del vent de llevant.

stats