La méteo
previsions 14/09/2023

La méteo: Perill molt alt d'aiguats per encetar un cap de setmana molt xafogós

Entre demà a la tarda i vespre plourà en moltes comarques de l'est. Protecció Civil ha activat l'alerta del pla Inuncat

4 min

BarcelonaUn dia més aquesta tarda descarreguen alguns ruixats molt dispersos, que avui no només han afectat el Pirineu i la Catalunya Central, sinó també esporàdicament punts del prelitoral i de l'altiplà central. Fins a les 17 h destaquen els 11 l/m² acumulats a Sant Quintí de Mediona, els 9 de Sant Pau de Segúries o els 3 de Bordils. Aquest migdia la temperatura ha pujat una mica més que ahir, destaquen els 31,8 °C de Vinebre i de Torroja del Priorat, els 31,3 d'Espolla o els 31 de Girona. De mitjana hi ha hagut dos graus més dels que tocaria per a l'època.

Ja som dijous, però encara hi ha molts dubtes sobre la tongada de precipitacions que arribarà demà. Entre les Pitiüses i el País Valencià avui s'anirà generant una àrea de molta inestabilitat que demà avançarà cap al nord, però encara no és gens clar si aquestes pluges cauran bàsicament sobre el mar i només deixaran algunes quantitats més aviat poc importants a la costa o si, per contra, afectaran més de ple Catalunya. La diferència no és banal, perquè alguns models de previsió apunten a quantitats de pluja que podrien superar els 50 o fins i tot els 100 l/m² en algun cas. El més probable segueix sent un escenari en què la pluja només sigui destacable a la costa i en alguns punts del Pirineu, però cal tenir en compte la possibilitat que demà sigui un dia de pluja abundant en algunes comarques de la meitat est. Les precipitacions arribaran sobretot a la tarda i vespre, i podrien anar acompanyades de fort vent i de tempestes o fenòmens violents.

Aquest matí el Meteocat ha activat avisos tant per intensitat de pluja com per possibles acumulacions de més de 100 l/m². De cara a divendres a tota la costa i el prelitoral s'alerta de perill alt d'aiguats que puguin deixar més de 40 l/m² en mitja hora. Al matí el perill més alt se centra al sud, i a mesura que avança el dia es va movent cap al nord. També hi ha actiu un avís per possibles acumulacions de més de 100 l/m² a tota la franja costanera i en alguns punts del prelitoral. Protecció Civil ha activat l'alerta del pla Inuncat.

Al sud del País Valencià aquesta matinada ja hi ha hagut alguns aiguats importants. A Albalat de la Ribera, a la Ribera Baixa, s'han acumulat 208 l/m² en poc més de dues hores, a Algemesí 162, a Polinyà de Xúquer 145, a Sueca 130 i a Alzira més de 80. L'Aemet té actiu un avís de perill molt alt en comarques del sud de la província de València, com la Ribera Alta, la Ribera Baixa i la Safor, i també avisa de perill alt d'aiguats a les Pitiüses i a la zona costanera sud de Mallorca.

Dissabte serà un dia mig ennuvolat o enterbolit, fins i tot insegur encara que no plogui gaire. On és més probable que hi hagi alguns ruixats és entre el Pirineu i el Prepirineu occidentals. Diumenge és més probable que reapareguin els xàfecs i algunes tempestes en comarques sobretot del nord-oest. Al Pirineu i al Prepirineu occidentals i fins i tot en comarques de Ponent podria tornar a ploure amb ganes, encara que sigui de forma molt intermitent.

A més llarg termini la previsió no és clara, però no hi ha gaires motius per a l'optimisme si el que es busca és apaivagar la sequera. Les previsions d'anomalies de precipitació previstes de cara a la segona part del setembre són cada cop pitjors. Els mapes del Centre Europeu de Predicció es decanten per una segona part de setembre amb menys pluja del que tocaria a la conca mediterrània, fins i tot molt seca al Mediterrani central. La circulació marcada de l'oest afavoriria que les pluges reguessin sobretot la façana atlàntica, i especialment el Regne Unit i Irlanda.

Pel que fa a temperatures, demà farà una mica més de fresca que avui, però el canvi de temps de l'inici del cap de setmana ens llançarà una massa d'aire molt càlid i humit que marcarà el cap de setmana. Dissabte algunes sensacions tèrmiques ja superaran els 35 graus, però serà sobretot diumenge quan la calor serà més intensa i la xafogor més marcada. Algunes màximes s'acostaran als 35 graus tant a Ponent com en sectors del prelitoral, i les matinades de diumenge i de dilluns podrien arribar a ser tòrrides en alguns punts de la costa central i de les Terres de l'Ebre. Durant la primera part de la setmana que ve la temperatura es normalitzarà ràpidament i tornarem a una calor més raonable i més de final d'estiu.

D'aquest cap de setmana també val la pena destacar que entre diumenge i dilluns el vent es deixarà sentir amb ganes i amb algunes ratxes que poden arribar a ser fortes en punts de muntanya. Un vent d'entre sud i garbí que ajudarà a disparar la temperatura i fer augmentar la sensació de xafogor. El canvi de temps de demà ja farà bufar vent humit i això provocarà que aquest cap de setmana hi hagi trams de maror i que la situació marítima no sigui tan plàcida com en l'anterior.

stats