previsions 13/04/2021

La méteo: una tongada de xàfecs i neu reactivarà el fred divendres

Demà hi haurà alguns primers ruixats al Pirineu però el temps més mogut arribarà durant l'inici del cap de setmana

3 min

BarcelonaAvui la temperatura ha arribat fins als 21 graus a Tortosa, fins als 20 a Lleida i fins als 19 a la Seu d'Urgell i a Blanes. En general la tarda ha sigut més suau que ahir, sobretot en punts del Pirineu i en comarques de l'oest, on aquesta tarda en alguns casos hi ha hagut 3 o 4 graus més que ahir. Cal tenir en compte, però, que en molts indrets la màxima d'avui serà la més alta de la setmana.

Els últims dies han sigut freds per a l'època, i això, sumat al fet que el febrer va ser molt suau, provoca que la mitjana de temperatura dels últims set dies hagi sigut al conjunt de Catalunya molt similar a la de bona part del mes de febrer. L'únic moment de temperatures altes d'aquesta primavera va coincidir gairebé de ple amb la Setmana Santa, i pot ser que això hagi sigut fins i tot d'ajuda en termes de pandèmia, ja que per Setmana Santa va ser còmode estar a l'aire lliure. Deixant de banda els dies a cavall del març i l'abril, la temperatura s'ha mantingut molt estancada des del febrer, i, de fet, al voltant de la Candelera vam tenir un període més agradable que l'actual. Cal tenir en compte que la línia verda del gràfic és una mitjana de set dies.

Demà no hi haurà grans canvis. A primera hora farà una mica menys de fred i durant el dia els núvols seran una mica més espessos que avui. A la tarda descarregaran alguns primers ruixats al Pirineu, xàfecs curts típics de la primavera. Dijous es repetiran els ruixats de tarda, encara concentrats al Pirineu i el Prepirineu. Dijous també plourà al sud del País Valencià i a les Pitiüses. A mesura que avanci la setmana els núvols aniran a més, però en molts casos seran núvols poc espessos. Les matinades de dijous i divendres no seran tan fredes.

Acumulacions de precipitació previstes per dimecres.

El canvi de temps més important de la setmana arribarà divendres. Una entrada d'aire fred en altura reactivarà els ruixats en moltes comarques, xàfecs que podrien ser localment intensos i anar acompanyats de tempesta en alguns casos. Amb l'actualització dels models de previsió d'avui han augmentat les possibilitats de ruixats de neu en cotes baixes. No és gens descartable que divendres a la tarda i a la nit hi pugui haver emblanquinades ja no només al Pirineu, sinó també al Prepirineu i en punts alts de la Catalunya Central. És probable que la cota de neu baixi per sota dels 1.000 metres.

Acumulacions de precipitació previstes per divendres.

La tongada de xàfecs afectarà sobretot el Pirineu, i un grup de comarques centrals, però és possible que aquesta vegada també plogui amb ganes en algunes sectors del sud i de Ponent. És probable que la tongada de ruixats no s'allargui més enllà de dissabte a la matinada. Segurament dissabte encara quedaran intervals de núvols a l'est, però el cap de setmana s'entreveu amb grans clarianes tot i els ruixats de divendres.

El canvi de temps farà entrar aire més fred. Cal tenir en compte que el cap de setmana es poden repetir les temperatures d'aquesta matinada, i és possible fins i tot que les glaçades puguin ser una mica més extenses que les d'aquesta nit passada. La sensació de final d'hivern augmentarà i revifaran el mestral i la tramuntana, sobretot dissabte. A llarg termini el més probable és que la temperatura es vagi recuperant la setmana que ve, i que arribem a Sant Jordi amb un ambient força normal per a l'època.

stats