previsions 05/01/2022

La méteo: ambient de ple hivern, vent i més nevades durant la segona part de la setmana

Aquesta tarda la temperatura baixarà en picat i de nit glaçarà en moltes comarques interiors i prelitorals

4 min

BarcelonaL'entrada d'aire ja es fa notar de valent aquesta tarda. S'han complert les expectatives d'una baixada de la temperatura d'entre 5 i 10 graus a la majoria de comarques, un descens que ha fet tornar de ple l'ambient d'hivern. A l'aeroport de Girona s'ha passat d'una màxima de gairebé 25 ºC ahir, a una de menys de 13 ºC avui. La mitjana de les màximes per al conjunt de Catalunya ha sigut de només 9 graus, el valor més baix des del 9 de desembre. Entre ahir i avui la mitjana de les màximes ha baixat 6,8 graus, en tot l'any passat no hi va haver cap salt de temperatura entre un dia i un altre més pronunciat que aquest. El que més s'hi assembla és la baixada de temperatura que hi va haver després de la primera calorada del juny: entre el 16 i el 17 de juny la mitjana de les màximes va baixar 6 graus. L'excepció a aquest refredament ha sigut el pla de Lleida, on el fet que s'hagi aixecat la boira ha fet pujar la temperatura respecte als últims dies.

Diferència entre la temperatura d'avui a les 16 h i la d'ahir a la mateixa hora

Aquesta matinada hi ha hagut pluges i fins i tot tempesta en algunes comarques centrals. Els ruixats més intensos han afectat comarques com el Garraf i el Baix Llobregat, on s'han arribat a acumular més de 20 l/m². Destaquen els 23 l/m² acumulats al PN del Garraf, els 22 de Vallirana i del PN dels Ports, els 17 de PN del Montseny i de Molins de Rei, els 16 de Sant Cugat del Vallès i de Cerdanyola o els 12 de Barcelona. La precipitació ha arribat a ser en forma de neu a les parts altes del Montseny i als Ports. També ha nevat aquest matí a les cotes baixes del vessant nord del Pirineu. Al Puig Sesolles del Montseny el sensor de l'estació del Meteocat ha arribat a detectar 6 cm de gruix de neu. A les Balears destaquen els 35 l/m² caiguts a Escorca, a la serra de Tramuntana, els 19 de Muro i els 16 de Portocolom. A la gran majoria d'indrets no plourà durant les cavalcades de Reis i a la tarda s'obriran més clarianes, però no són descartables ruixats aïllats entre el Montnegre i el Montseny sobretot.

Un element que cal tenir en compte serà el fort vent. A l'Empordà i a les Terres de l'Ebre el mestral i la tramuntana continuaran bufant amb ratxes fortes durant la tarda, tot i que el vent perdrà una mica d'intensitat respecte a la matinada. Aquesta nit hi ha hagut ratxes de fins a 131 km/h a Mas de Barberans, 125 a Portbou, 105 al Perelló, 99 a Espolla, 91 a Tortosa i 85 a Amposta.

Cops de vent màxims previstos entre les 4 i les 7 de la tarda.

La baixada de la temperatura serà molt notòria. Moltes de les temperatures màximes d'avui s'hauran produït de matinada, i durant el migdia la temperatura o no pujarà més o fins i tot serà més baixa. A la tarda el termòmetre caurà en picat i demà al matí cal esperar temperatures sota zero en moltes comarques interiors i prelitorals. A les valls del Pirineu la temperatura baixarà per sota dels -5 graus.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la d'ahir.

El fred de ple hivern marcarà el dia de Reis i la nit de dijous a divendres encara podria ser més freda. Durant tota la segona part de la setmana l'ambient seguirà sent de ple hivern, tot i que durant el cap de setmana i sobretot en l'inici de la setmana que ve la temperatura s'anirà recuperant. La primera part de la setmana que ve l'ambient serà bastant normal per a l'època, i en tot cas serà durant la segona part de la setmana que el fred pot tornar a intensificar-se.

Pel que fa a l'estat del cel demà serà un dia radiant i assolellat. En molts indrets les pluges d'avui podrien ser les úniques que hi hagi durant la primera meitat del mes, però al Pirineu hi haurà més nevades durant la setmana. Tant divendres com diumenge arribaran nous sistemes frontals que reactivaran les nevades al vessant nord del Pirineu i faran que en el global de la setmana les acumulacions de neu a les cotes altes del vessant nord del Pirineu puguin arribar a superar el mig metre de neu nova. La cota de neu no serà tan baixa per a les nevades de divendres i diumenge, però segurament es continuarà movent entre els 1.000 i els 1.500 metres.

Probabilitat en tant per cent que divendres s'acumulin més de 5 l/m².

El vent també continuarà sent protagonista. Demà continuarà bufant amb ganes a l'Alt Empordà, però en general perdrà intensitat. Divendres, dissabte i diumenge tornaran a ser dies marcats pel vent a l'Empordà, al Pirineu i a les Terres de l'Ebre, i de cara a diumenge les ratxes podrien ser tant o més fortes que les d'avui.

S'acaba així una situació de temperatures molt altes per a l'època que ha fet d'aquestes festes de Nadal un període excepcionalment càlid a Catalunya. Ahir encara hi va haver nous rècords, com és cas dels 24,4 °C de l'aeroport de Girona –rècord per a un dia de gener, amb dades des del 1973, ja que es van superar els 23,7 del 27 de gener del 2003–. A Castell d'Aro es va arribar de 23,5, rècord amb 20 anys de dades. També a Cassà de la Selva va caure el rècord de gener: 22,7 °C.

stats