La méteo
previsions 27/06/2022

La méteo: tempestes i refrescada a l'espera que el juliol comenci amb calor forta

Entre última hora de la tarda i primeres hores de la nit els ruixats i tronades guanyaran protagonisme

2 min

BarcelonaTarda i vespre de tempestes puntualment fortes en força, comarques, les pluges afecten sobretot la meitat oest de Catalunya però també s'han format ruixats davant de mar que afecten alguns punts de la costa. Els ruixats avancen de pressa de sud a nord i van acompanyats de calamarsa en algun cas. D'entre les pluges més abundants d'avui fins a les 20.30 h destaquen els 29 l/m² del parc natural dels Ports, els 27 de Viella, els 23 de Falset, els 18 de Gurb i de Terrassa o els 14 de Vic.

Aquest migdia de mitjana a Catalunya hi ha hagut 3 graus menys dels que tocaria per a l'època, l'anomalia negativa de temperatura més destacada des del 25 de maig. Feia més d'un mes que no hi havia tan fresc per a l'època. Malgrat això, en alguns punts de la Costa Brava el vent de nord ha disparat la temperatura: destaquen els 32 ºC de Blanes, de Malgrat i de Castell d'Aro, que han sigut les temperatures més altes del dia.

Els xàfecs continuaran durant el vespre i primeres hores de la nit. Localment descarregaran amb força: en aquest sentit el Servei Meteorològic de Catalunya ha activat un avís per intensitat de pluja que abraça tota la majoria de comarques. Durant el vespre el risc de ruixats s'anirà aproximant a la costa, però tot fa pensar que com més a l'est menys importants seran els ruixats de les pròximes hores.

Acumulacions totals de precipitació previstes entre el migdia d'avui i el de demà

Demà el sol recuperarà protagonisme a tot el país i no sembla que el vulgui perdre a curt o a mitjà termini. Potser les tardes de dimecres i dijous s'escapa alguna gotellada aïllada al Pirineu, però amb els últims mapes del temps sobre de la taula sembla que l'estabilitat atmosfèrica i el cel clar marcaran el panorama meteorològic de les últimes jornades de juny i les primeres de juliol. I també sembla clar que la bonança tèrmica té els dies comptats: demà encara respirarem força bé i, tot i que dimecres els termòmetres repuntaran dos o tres graus, de cara a dijous i divendres les temperatures diürnes es tornaran a moure entre els 26 i els 31 ºC a la majoria d'indrets.

Però dissabte el mercuri s'enfilarà 4 o 5 graus de manera sobtada i les màximes ja superaran els 35 ºC en moltes comarques de la Catalunya Central i del pla de Lleida. Diumenge es fregaran els 40 als sectors més càlids del país i tot fa pensar que aquests registres de plena canícula es mantindran durant l'inici de la setmana vinent. Les últimes actualitzacions dels models meteorològics han reduït lleugerament la intensitat d'aquesta nova onada de calor i la seva persistència, però segurament els primers dies del mes de juliol seran dels més càlids d'aquest estiu.

stats