La méteo
previsions 03/11/2022

La méteo: ventades, neu i l'ambient més fred de la tardor fins ara

La temperatura tocarà fons entre tarda de divendres i el matí de dissabte

4 min

BarcelonaEl front d'aquest dijous ha deixat alguns ruixats més dels previstos, sobretot al Vallès on xàfecs locals han arribat a deixar precipitacions si més no destacables. D'entre les pluges més abundants d'avui fins a les 18.30 h destaquen els 10 l/m² de la Pobla de Segur, els 7 de Terrassa, els 6 del Pont de Suert o els 5 de Sabadell i de Tremp. El vent de ponent ha mantingut la temperatura alta a la costa, però en el conjunt de Catalunya aquest migdia ha sigut el més fred des de principis de maig.

Aquest matí Protecció Civil ha activat l'alerta del pla Ventcat arran de la previsió de fortes ventades de cara a demà divendres. Es demana molta precaució al Barcelonès, Baix Llobregat, Alt Penedès, Garraf a i totes les comarques tarragonines on es preveuen les afectacions més importants. El Meteocat considera que el perill per vent és alt en un grup de 18 comarques que va des de Barcelonès i el Baix Llobregat fins al Baix Camp i el Priorat. També hi ha perill alt per vent a les cotes altes del Pirineu.

Avui el vent bufarà moderat de ponent en molts indrets, i en sectors de la Selva i de la Garrotxa pot haver-hi ratxes de més de 50 o 60 km/h. Les ventades més fortes començaran al vespre i sobretot serà demà al migdia quan el mestral bufarà amb cops de més de 90 o 100 km/h al Camp de Tarragona, a les Terres de l'Ebre i en alguns altres punts del prelitoral i de l'altiplà central. El Meteocat té actiu un avís per fort vent que afecta la gran majoria de comarques. De cara a divendres el perill per ventades es considera alt entre el Penedès i el Baix Camp i el Priorat, i també a les cotes altes del Pirineu i Prepirineu. Demà al vespre també hi haurà ratxes fortes de tramuntana a l'Alt Empordà, però ràpidament a mesura que avanci el dissabte el vent anirà minvant.

Cal no refiar-se de l'ambient fred d'avui a primera hora, perquè el canvi de temps d'aquest dijous farà baixar la temperatura notablement. Els últims dies el descens del termòmetre ha sigut molt progressiu, però ara hi haurà un canvi sobtat d'ambient que a Ponent ja es notarà aquest migdia, i que a la resta s'anirà notant de cara al vespre i sobretot demà.

Aquest matí la mitjana de les temperatures mínimes a Catalunya ha sigut gairebé dos graus més alta que ahir, però a l'oest aquest migdia el termòmetre ja no passarà dels 20 graus. En canvi, a prop de mar el vent de ponent farà que avui les màximes siguin dos o tres graus més altes que ahir.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'ahir i la d'avui.

Avui serà un dia bastant carregat de núvols, però no plourà a tot arreu. Tant al matí com a la tarda cal esperar alguns ruixats intermitents al Pirineu i Prepirineu occidentals, i entre mig matí i migdia també es podrien escapar gotes en altres comarques de l'oest o de la Catalunya Central. Independentment d'això, també hi haurà alguns ruixats sobre el mar que puntualment fregaran la costa, però tot plegat seran sempre fenòmens aïllats i pluges poc abundants.

Al vespre els xàfecs també arribaran a algunes comarques de Girona i a punts de la serralada Transversal, tot i que tampoc és probable que aquí s'acumulin precipitacions destacables. Demà s'obriran moltes clarianes, però encara quedarà un dia insegur en moltes comarques de Girona, on podrien aparèixer ruixats aïllats fins a mitja tarda. Demà nevarà amb ganes al Pirineu, amb una cota de neu que baixarà fins als 1.500 metres a la tarda. A les cotes altes de la serralada s'acumularan gruixos d'entre 10 i 20 cm en molts casos, fet que provocarà una emblanquinada notable al Pirineu després de moltes setmanes sense neu.

L'ambient més fred es notarà entre demà a la tarda i dissabte al matí, moment en el qual en general hi haurà 4 o 5 graus menys que avui i en alguns casos la baixada serà de fins a 7 o 8 graus. El cap de setmana començarà amb l'ambient més fred de la tardor fins ara. Dissabte al matí la temperatura baixarà per sota dels 5 graus a la Catalunya Central i en algunes fondalades del prelitoral; a la costa, allà on no es noti el vent, el termòmetre caurà per sota dels 10.

El cap de setmana el temps serà molt estable i tranquil. El sol predominarà amb un cel molt blau i molt net de partícules, a diferència del que ha passat durant les últimes dues setmanes. Circularan alguns núvols prims, sobretot al Pirineu, però en general predominaran les clarianes. La temperatura repuntarà amb facilitat. La nit de dissabte a diumenge encara serà freda en el context de les últimes setmanes, però diumenge al migdia ja hi haurà temperatures màximes bastant similars a les d'avui.

La setmana que ve començarà amb un ambient suau per a l'època, però a mesura que passin els dies sembla que la temperatura anirà baixant lentament, de manera que no és probable que entrem en una altra fase de temperatures exageradament altes per a l'època. No farà un fred destacable, però en general caldrà abrigar-se més que aquests últims dies.

Un últim apunt per destacar és que a llarg termini segueixen sense aparèixer indicis clars de pluges significatives. No és descartable que al voltant del pròxim cap de setmana es generi una situació de pluges al Mediterrani, però a hores d'ara els models de previsió apunten amb poca confiança en aquesta direcció i, en tot cas, és més probable que torni a ploure al País Valencià que no pas que ho faci a Catalunya.

stats