La méteo

Ventades, ruixats sobtats i més sensació d'hivern, amb neu al Pirineu

Protecció Civil té activada l'alerta del pla Ventcat a la meitat sud. Aquesta tarda es reactivaran els xàfecs al nord-est

3 min
Avui tornaran a repetir-se imatges com aquest arc de Sant Martí, capturat ahir a la tarda, des de Manlleu

La pertorbació ha creuat el territori i ha deixat precipitacions repartides, però amb poca quantitat acumulada. Com era d'esperar, aquesta aigua no ha arribat a les capçaleres més necessitades de les conques internes. En tot cas, és la Noguera Ribagorçana la que ha rebut una mica d'aigua, amb els 25 mm acumulats al Pont de Suert.

Entre ahir i avui de matinada han arribat algunes pluges que han afectat sobretot les comarques de Ponent i del sud. Destaquen els 13 l/m² acumulats a l'illa de Buda, el 14 d'Alfarràs i de l'Ametlla de Mar, els 10 de Tortosa, de Torroja del Priorat i del Perelló, i els 9 de Lleida. A Montserrat (Sant Dimes) han acumulat 12 mm, 11 a Vilanova i la Geltrú o 9 a Viladecans. Al Perelló han sumat un total de 12 mm i als Ports un total d'11 mm.

Aquest dissabte s'obriran clarianes per Ponent i pel sud durant aquest matí. Durant la primera part del dia seguiran els xàfecs al Pirineu lleidatà, amb una cota de neu al voltant dels 1500 m als Pallars i baixarà fins als 1000 i fons de vall a la Vall d'Aran. Es mantindrà seré o amb alguns núvols alts a gran part del país però durant el migdia i la tarda creixerà la nuvolositat convectiva i rebrotaran xàfecs intensos en un grup de comarques del nord-est, entre l'Empordà, el Gironès, el Vallès, la Selva i el Maresme. Aquí és on és més probable que el canvi de temps afecti les rues de Carnaval. La pluja es presentarà en forma de xàfecs de poca durada que en algun cas podrien anar fins i tot acompanyats de tempesta. A la resta segurament el vent serà més protagonista que no pas els possibles ruixats.

Com veieu als mapes, els ruixats seran més abundants a prop de mar que a les capçaleres dels rius, cosa que farà que aquest canvi de temps no ajudi gens a millorar la situació dels embassaments de les conques internes.

Si ens mirem els mapes d'acumulacions de neu previstes, veureu que, com ja hem anat dient els últims dies, la situació serà molt més productiva al Pirineu occidental que no pas a la part oriental de la serralada, on l'emblanquinada serà molt més testimonial. Avui s'acumularan fins a 15 o 20 cm de neu nova a l'Aran i a la Franja Nord de la Pallaresa, amb quantitats més testimonials al Pirineu oriental.

Una vegada més, és un canvi de temps que no suposarà un gir en la situació de greu sequera actual, sobretot si posem el focus en les reserves d'aigua de les conques internes, que gairebé no notaran el pas de la pertorbació.

Durant aquest cap de setmana revifarà la sensació d'hivern, però les baixes temperatures duraran poc. Hi haurà dos o tres dies més hivernals, però a mitjans de la setmana que ve ja tornaran a predominar les temperatures clarament altes per a l'època. Avui les màximes no passaran dels 15 o 16 ºC a la Costa Daurada o a l'Ebre. En general, es mouran entre els 10 ºC i els 14 ºC.

Temperatura màxima prevista

Un altre actor important del cap de setmana de Carnaval serà el vent. Aquest passat divendres les ratxes de garbí han arribat als 78 km/h a les Planes d'Hostoles, 73 a Anglès, 68 a Molló i 63 a la Bisbal d'Empordà.

Avui el vent girarà a mestral i bufarà amb cops forts en molts sectors de la vall de l'Ebre i en comarques centrals, i no només als indrets on sol ser més habitual, sinó també al pla de Lleida, a l'altiplà central i fins i tot al voltant de Barcelona. Potser al migdia bufarà amb una mica de més de ganes que al vespre, però serà sens dubte un ingredient de moltes rues de Carnaval.

El Meteocat té actius avisos per fort vent tant per avui com per diumenge. Destaca sobretot l'avís de cara a aquest dissabte que afecta un grup de catorze comarques entre el Montsià, el Segrià i el Garraf. En cinc comarques el perill es considera alt, sobretot a les hores centrals del dia.

Avís per fortes ratxes de vent

A més llarg termini hi ha poques possibilitats que torni a ploure durant el tram central de febrer. La setmana que ve, tant dimarts com al voltant de divendres, arribaran nous sistemes frontals que podrien deixar algunes gotes al Pirineu occidental, però en general no tornarà a ploure amb una mica de ganes com a mínim fins a final de mes.

El pròxim canvi de temps serà una nova pujada forta de la temperatura similar a les que ja hem tingut en dues ocasions entre el final de gener i els primers dies de febrer. Al voltant de dijous que ve la temperatura tornarà a ser entre 5 i 7 graus més alta del que caldria esperar: una vegada més arribaran temperatures de plena primavera encara a ple hivern.

stats