Societat 28/04/2021

El 76% dels infants becats per la Fundació Pere Tarrés es troben per sota del llindar de la pobresa

El nombre de famílies que demanen per primer cop una beca a l'entitat social ha augmentat un 30% arran de la pandèmia

Marc Parayre
2 min
Colònies d'estiu a la Fundació Pere Tarrés. / Fundació Pere Tarrés

BarcelonaUn informe elaborat per la Fundació Pere Tarrés demostra que les condicions de vida de les famílies beneficiàries de beques d'estiu per als casals o les colònies de l'entitat social han empitjorat amb la pandèmia. De fet, conclou que un 76% dels infants becats es troben per sota del llindar de la pobresa i que el 42% de les seves famílies no reben cap ajut social. La Fundació assegura que la pandèmia ha sigut un factor detonant per al creixement d'aquesta xifra. L'estudi també recull que una de cada tres famílies mai s'havia vist en una situació de vulnerabilitat econòmica i que el nombre de famílies que demanen per primer cop una beca ha augmentat un 30%. Així mateix, la seva renda anual ha disminuït un 23% en un any. 

L'informe s'ha elaborat a partir de dues línies estratègiques metodològiques. La primera, l'explotació de dades recollides dels centres socioeducatius del Moviment de Centres d'Esplais Cristians Catalans (MCECC) i la Xarxa de Centres Socioeducatius de la Fundació Pere Tarrés (XaCS) sobre 1.616 infants sol·licitants de beques. La segona, l'enquesta a una petita mostra de 61 famílies becades per l'entitat. 

La cap de metodologia i estudis de la Fundació, Rosalina Alcalde, ha avisat que les dades extretes de l'informe "preocupen molt" i no tenen "precedents". "Veiem que amb la pandèmia tenim famílies més pobres i el més preocupant és que moltes d'elles no estaven en una situació de vulnerabilitat abans de l'arribada del covid", ha afegit. De fet, l’atur també ha afectat les famílies: el 62% tenen un dels seus membres desocupat, i en el 38% dels casos hi ha dues o més persones sense feina al nucli familiar. Pel que fa a l'habitatge, el 10% viuen en llars ocupades i l'11% en habitatges de lloguer social. Així mateix, el 62% pateixen dificultats en el consum i prop d'un 77% tenen problemes per mantenir la llar a una temperatura adequada a l'hivern.

Per Setmana Santa de l'any passat, des de la Fundació Pere Tarrés van proposar unes colònies confinades.

5.000 beques d'estiu 

D'altra banda, la Fundació, també ha donat a conèixer aquest matí al centre socioeducatiu del Raval la campanya d'estiu Cap infant sense colònies. El 2020 gairebé 21.000 infants, adolescents i joves van participar en colònies i casals que van organitzar l'entitat social i els seus centres d’esplai i centres socioeducatius federats. Del total de participants, prop de 3.700 ho van poder fer gràcies a una beca concedida per l’entitat. 

Les previsions de cara al 2021 són que 30.000 infants participin en les colònies d'estiu i el nombre de becats s'estima que serà de 5.000. La Fundació Pere Tarrés calcula que la inversió serà de gairebé 200.000 euros més que l'any passat i que la suma arribarà als 1.200.000 euros. El coordinador de la campanya Cap infant sense colònies, Albert Riu, ha explicat els tres objectius de la campanya: garantir l'accés a colònies i casals d'estiu als infants vulnerables, poder-ho finançar i sensibilitzar la importància del lleure. "A la Fundació Pere Tarrés donem una continuïtat educativa i ajudem les famílies en l'educació dels seus fills", ha afegit.

stats