Societat 15/01/2019

“Com vols que no punxi la llum, si no arribo a final de mes?”

L’alcalde de Badalona promet perseguir ocupacions il·legals i ajudar els vulnerables

Germán Aranda
3 min
01. Els equips d’emergència a Sant Roc el dia de l’incendi mortal. 02. Un comptador punxat a un bloc del barri.

BadalonaA la una del migdia, quatre homes conversen davant la barra del bar sobre l’incendi que va acabar amb la vida de tres persones fa nou dies a escassos 50 metres del local, al barri de Sant Roc de Badalona. Tres estan a l’atur i tenen fills, i assenyalen la cambrera: “Ella aquí guanya poquíssim, el seu marit l’ha deixat sola i ha de criar cinc fills”. La dona entra a la conversa i confessa: “Jo també he hagut de punxar la llum. ¿Com vols que la pagui, si no arribo a final de mes?” El debat està més obert que mai després que s’hagi confirmat que una sobrecàrrega energètica en un comptador punxat va desencadenar l’incendi mortal. Al no haver-hi comptador, els fusibles no detecten l’excés de consum energètic, habitual en dies de fred per les estufes i calefaccions.

Susana García arriba al bar i se suma a la conversa: assegura que al seu bloc també n’hi ha, de comptadors punxats, i que en alguna ocasió han avisat els tècnics de la companyia de la llum però han respost que “no s’hi pot fer res”. El diari ARA ho ha comprovat en un altre edifici amb quatre comptadors punxats amb pinces de fusta. Un dels homes aturats, José Antonio Martínez, corregeix la Susana advertint que no poden tallar la llum i deixar la gent passar fred. “Que aquí estem tots a l’atur!”, exclama. Menys un, que demà comença a treballar a l’obra. Els altres tres aplaudeixen. “Sant Roc està molt degradat, pitjor que la Mina”, reflexiona una altra veïna. “N’hi ha que donen una puntada de peu a una porta per viure-hi amb la família i n’hi ha que ho fan per plantar-hi marihuana, no és el mateix”, matisa el José Antonio.

Comptadors punxats a un edifici del barri de Sant Roc, a Badalona

Una hora abans, qui havia fet aquesta diferenciació és l’alcalde de Badalona, Álex Pastor, que es va comprometre a perseguir les ocupacions il·legals “amb k” promogudes per “màfies que es dediquen a donar una puntada de peu a la porta i llogar un pis”, i que, en canvi, ajudarà les famílies en situació vulnerable que no es poden pagar la llum. L’alcalde ha anunciat que està elaborant, conjuntament amb Endesa, un “mapa amb els punts negres” de sobrecàrrega elèctrica que estarà enllestit el dia 23, quan celebrarà una junta de seguretat local amb els Mossos i la Guàrdia Urbana. “Els que tenen plantacions de marihuana seran fàcils de detectar perquè gasten 20 vegades més que una família”, i amb la resta, va dir, faran inspeccions “pis per pis”.

Pastor va treure importància a l’acusació popular que García Albiol, el líder municipal del PP, va anunciar que presentaria per homicidi imprudent contra els ocupants del pis. No va tancar la porta a sumar-s’hi, però va dir que posicionar-se en aquest sentit és “vendre fum” amb la investigació oberta.

El jutge va posar ahir en llibertat amb càrrecs les sis persones detingudes un dia abans, que vivien al pis on es va originar l’incendi per una sobrecàrrega d’energia i van marxar sense avisar els veïns deixant la porta oberta, de manera que el foc es va propagar per tot l’edifici. A tres, però, els ha retirat el passaport, els prohibeix sortir d’Espanya i els obliga a comparèixer al jutjat tres vegades al mes.

Pedro de la Fuente, veí del bloc incendiat que ara viu en un pis cedit per la Generalitat, apunta a CaixaBank, propietari del pis ocupat, com a corresponsable. De fet, estudia amb altres veïns del bloc posar una demanda. “Si ets propietari d’un pis i està ocupat, no esperes que el que passi a dins sigui legal: ho denuncies o te’n fas responsable”, afirma.

stats