Societat 30/05/2011

Els experts recomanen pelar i rentar bé els cogombres per evitar infeccions

El catedràtic de Nutrició i Bromatologia de la Universitat de Barcelona, Abel Mariné, aconsella també bullir la verdura per evitar el bacteri 'E. Coli', que pot provocar diarrees greus i insuficiència renal

Redacció
1 min

BarcelonaAbel Mariné, catedràtic de Nutrició i Bromatologia de la Universitat de Barcelona, ha assegurat que la infecció pel bacteri d'Escherichia coli (E. coli) –que de moment ha provocat tretze infeccions mortals a Alemanya per la ingesta d'uns cogombres d'origen espanyol– afecta principalment els nadons i la gent gran. En declaracions a TV3, Mariné ha indicat que aquesta infecció pot provocar "complicacions greus" en aproximadament un 15% de la població, mentre que la resta acostumen a superar la infecció favorablement, tot i que sí que pateixen diarrees.

El primer cas d'infecció per 'E. coli' es va detectar als Estats Units el 1982, en la variant molt greu que causa insuficiència renal. La clau per evitar problemes és, segons Mariné, la higiene. "Si un cogombre es renta i es pela bé, desapareix qualsevol risc d'infecció", ha assegurat. Si volem prevenir encara més, cal bullir la verdura. La infecció, que provoca poca febre però diarrees greus –de vegades hemorràgiques– la pot transmetre una persona malgrat que ja estigui curada aparentment –si encara és portadora del bacteri, el tindrà als fems–. "Tots els que tinguin diarrea o n'hagin tingut fa poc han d'estar apartats de la manipulació d'aliments", ha recomanat Mariné.

D'altra banda, el govern txec ja ha ordenat la retirada de dues trameses de cogombres espanyols al país importats la setmana passada des d'Alemanya, i el govern alemany ha detectat tres cogombres més amb la variant perillosa de la bactèria 'E. Coli', tot i que no n'ha especificat l'origen.

stats