Societat 15/03/2013

Ada Colau: "L'Estat no ha evitat els desnonaments i ara cal canviar la llei hipotecària"

La portaveu de Plataforma d'Afectats per la Hipoteca creu que l'Estat no ha fet res per evitar els desnonaments perquè ha mantingut la llei que permet a bancs i caixes incloure clàusules abusives en els contractes hipotecaris

Ara
2 min

BarcelonaLa sentència que el Tribunal Europeu va dictar sobre la llei hipotecaria espanyola és un èxit per a la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca. Ada Colau, portaveu de l'entitat, ha dit en declaracions a TV3 que és un gran pas per evitar els desnonaments que la llei espanyola ha permès, ja que "en totes les hipoteques hi ha clàusules abusives".

Colau reclama que es dugui a terme la ILP acceptada al Congrés, on es demana la implementació de la dació en pagament, i que es canviï la llei. "La normativa actual és il·legal. L'Estat no ha evitat els desnonaments i ara cal canviar la llei hipotecària. No podem admetre més petites reformes", assenyala Colau.

Per Colau hi ha dues vies per frenar els desnonaments. Una és la judicial, que no és la preferible, "perquè hi hauria un col·lapse dels jutjats encara que puguin paralitzar els procediments" i, a més, és "molt costosa econòmicament". L'altra via, que és la que defensen a la ILP, és la dació en pagament. "No seria una barra lliure de deutes, però en els casos acreditables i acotats alliberaria del deute els propietaris", explica Colau, i afegeix que "és de justícia i de mínims".

Tot i així, la dació en pagament pensa que no és desitjable per a ningú: "La gent afectada no vol entregar les claus de casa i perdre el que has pagat. La dació no és cap ganga, però sí que és la millor solució".

Preguntada sobre si algun banc o caixa ha gestionat bé els contractes hipotecaris, Colau deixa clar que "ni la banca ni les caixes han actuat bé". "Tots els contractes són plens de clàusules abusives i maltracten els compradors. És fals que la banca sigui millor que les caixes", ha afegit.

Pel que fa a la resposta a la sentencia europea des de l'Associació Espanyola de la Banca, per Colau "és una vergonya" que ara vulguin "interpretar els aspectes raonables i constructius", però "afortunadament tenim una banca ètica que va ocupant l'espai de la banca tradicional", ha conclòs.

stats