CONSUM
Societat 13/05/2013

Avenços en la lluita contra els envasos d'aliments amb una substància nociva

El bisfenol A s'utilitza en llaunes i ampolles d'aigua

Auri Garcia Morera
3 min
Avenços en la lluita contra  els envasos amb bisfenol A

BarcelonaSegons un informe de l'Organització Mundial de la Salut, substàncies com el bisfenol A són una "amenaça global que s'ha de resoldre" perquè "poden alterar la susceptibilitat a diversos tipus de malalties al llarg de la vida". L'OMS detalla que "l'exposició a substàncies químiques disruptores endocrines durant el desenvolupament fetal i la pubertat té relació amb més incidències de malalties reproductives, càncers endocrins, problemes de comportament i aprenentatge, inclòs el trastorn per dèficit d'atenció amb hiperactivitat, infeccions, asma i potser obesitat i diabetis en humans".

En les últimes setmanes, el sindicat Comissions Obreres i les organitzacions ecologistes Greenpeace, Ecologistes en Acció i Amics de la Terra s'han sumat a una campanya de la Fundación Vive Sano que demana al govern espanyol que prohibeixi els envasos d'aliments amb bisfenol A. Carlos de Prada, director de la campanya, argumenta que "la principal manera com arriba el bisfenol A al nostre cos és a través dels envasos de menjar i begudes". Concretament, per la seva presència a les resines epoxi, que s'utilitzen en el revestiment interior de les llaunes, i el plàstic policarbonat, amb què es fan les ampolles d'aigua.

De Prada diu que "fa 15 anys que hi ha dades sobre els possibles perills del bisfenol A", però admet que ha estat en els últims anys quan "s'ha anat acumulant la literatura científica". Considera que avui la situació és "escandalosa" perquè "no hi ha discrepància científica". Compara el cas amb els del plom o l'amiant, en què "durant dècades hi havia dades de sobres per veure que tenien efectes, i es van estar endarrerint les mesures". La prohibició en l'àmbit europeu dels biberons amb bisfenol A, segons De Prada, "és el reconeixement que hi ha un problema". Un problema que creu que no està resolt, ja que "els nens són menys sensibles que els embrions i no s'han pres mesures per evitar que una dona embarassada s'exposi al bisfenol A".

Reunions amb partits polítics

Els impulsors de la campanya s'estan reunint amb tots els partits polítics per explicar-los el que ha passat a França, on la dreta i l'esquerra s'han posat d'acord per prohibir tots els envasos d'aliments amb bisfenol A. "No és una qüestió d'ecologistes contra la indústria, sinó de la comunitat científica per la protecció de la salut de les persones", diu Carlos de Prada, que afegeix que el perjudici per a la indústria seria limitat, ja que els envasos d'aliments són una petita part de tot el que es fabrica amb aquesta substància.

La patronal PlasticsEurope, integrada per empreses productores com Bayer, fa anys que combat la creixent oposició al bisfenol A amb iniciatives com la posada en marxa d'una pàgina web amb el nom de "Centre d'informació europeu sobre el bisfenol A", que intenta rebatre els arguments dels detractors d'aquesta substància. Per exemple, destacant frases ambigües d'informes de l'OMS publicats fa anys, menys contundents que els més recents. Aquests esforços iniciats l'any 2008, però, no van impedir que la Unió Europea prohibís els biberons amb bisfenol A, i De Prada està convençut que tampoc frenaran el proper pas, la prohibició a nivell europeu de tots els envasos d'aliments amb bisfenol A.

Tot i així, els impulsors de la campanya esperen que el govern espanyol s'avanci a la Unió Europea amb una normativa estatal. De les reunions amb diversos partits polítics que han fet en els últims dies n'han sortit molt optimistes. Confien a aconseguir-ne la prohibició, després de trobar receptivitat fins i tot on menys se l'esperaven.

Precedents de mesures contra el bisfenol A

Des de l'1 de juny del 2011, la Unió Europea prohibeix la importació i comercialització de biberons amb bisfenol A. El llavors comissari de Salut, John Dalli, va defensar la mesura pel "principi de precaució" i per "protegir millor la salut".

La tardor de l'any passat França va donar llum verda a la prohibició del bisfenol A en tots els envasos de menjar i begudes. Un informe de l'Agència de Seguretat Sanitària de l'Alimentació alertava del perill per a les dones embarassades.

Aquesta setmana s'ha sabut que Colòmbia també ha aprovat la prohibició del bisfenol A en tots els envasos d'aliments. Aquesta mesura entrarà en vigor el 13 de juny, segons ha confirmat el ministeri de Salut.

stats