L'alcaldessa de Badalona se sotmet a una qüestió de confiança per aprovar els pressupostos

Dolors Sabater afronta la mateixa fórmula que Ada Colau fa uns mesos

L'alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, se sotmetrà a una qüestió de confiança. Del resultat d'aquest pas en dependrà l'aprovació dels últims pressupostos del mandat. El govern municipal, format per Guanyem Badalona en Comú, ICV-EUiA i ERC - Avancem MES, afronta el mateix tràngol que va viure l'alcaldessa Ada Colau a Barcelona fa tot just uns mesos.

El govern badaloní s'ha vist abocat a aquesta estratègia després de rebre la negativa del PSC, Cs i el PP a la nova proposta pressupostària al ple municipal de dimarts. Els socialistes ja han advertit que, si no canvia res, votaran en contra de l'alcaldessa en aquesta qüestió de confiança, que encara no té data però que Sabater ha anunciat aquest divendres. El PSC ha justificat la seva decisió per "l'incompliment sistemàtic" de l'alcaldessa de les condicions que els socialistes van acceptar per investir-la el 2015.

La principal demanda socialista per aprovar els pressupostos, segons ha defensat el líder dels socialistes a la ciutat, Àlex Pastor, passaria per tornar a la "neutralitat institucional" i fer-ho a través de "gestos públics". Aquests gestos, segons Pastor, haurien de sortir de "la imaginació de l’alcaldessa", que ja va recórrer a aquesta creativitat "prenent el micròfon al Parlament de Catalunya el dia 27 d’octubre", li ha retret el socialista.

Els pressupostos, rebutjats per un sol vot de diferència, dibuixaven la deriva "més social" dels últims anys a la ciutat, ha reivindicat Sabater. Els principals objectius eren reforçar el servei de menjador de la tarifació social per a les escoles bressol municipals i acabar amb les llistes d'espera del servei de neteja a domicili per a persones dependents. Les propostes encaixen amb el model de gestió pública socialista però, per discrepàncies en el nivell d'execució de les polítiques acordades per al 2017, tampoc han convençut el PSC.

Els nous números del govern badaloní asseguraven també l'obertura d'oferta pública per primer cop en 12 anys. Aquesta mesura, segons ha remarcat l'alcaldessa, era "urgent" per revertir la pèrdua de 200 treballadors els últims anys, en què aquest tipus de convocatòries s'havien esvaït "a causa de les retallades dels anteriors governs". Les 120 places noves anirien destinades, majoritàriament, a cobrir les necessitats de la Guàrdia Urbana, a l'atenció a la ciutadania i als serveis socials.

La qüestió de confiança suposarà la votació en ple de la feina de l'alcaldessa de Badalona, que en té prou amb majoria simple per sortir-se'n. Si no la supera, l'oposició tindria un mes per activar la moció de censura i proposar un candidat alternatiu per formar govern. Serien necessaris 14 regidors dels 27 –just els que sumen el PSC, el PP i Cs– i, si no triomfa cap alternativa, quedarien aprovats automàticament els pressupostos i Sabater mantindria l'alcaldia.